Do obliehaných miest v Sýrii dorazil druhý konvoj s pomocou

Konvoj desiatok nákladných automobilov dorazil z Damasku do obliehaného sýrskeho mesta Madájá, kde hladuje 40-tisíc ľudí. Ide už o druhý podobný humanitárny konvoj v tomto týždni. Prípad mesta Madájá upozornil na to, že v Sýrii je obliehaných niekoľko ďalších miest a v nich môže byť v podobnej situácii až 400-tisíc ľudí. Francúzsko, Británia a USA preto požiadali o zvolanie mimoriadnej schôdze Bezpečnostnej rady OSN. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun povedal, že obliehanie sýrskych miest je vojnový zločin.

14.01.2016 22:10
sýria, madaja, konvoj Foto:
Minulý týždeň sa objavili informácie, že ceny potravín v Madájá dosiahli horibilné sumy, takže ľudia sú nútení živiť sa i lístím.
debata (15)

Do mesta dorazil konvoj 44 áut s humanitárnou pomocou a Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) počíta s tým, že ďalšie automobily by mohli prísť v nedeľu a doviezť pohonné hmoty. Ďalších 21 áut vošlo do dvoch šiitskych dedín Fúa a Kafrajá, kde je v povstaleckom obkľúčení asi 20-tisíc ľudí.

„Podľa ľudí z MVČK, ktorí sú v Madájá, niektorí z obyvateľov plakali, keď videli, že sa blíži náklad s múkou," povedal Dominik Stillhart z MVČK.

Mesto Madájá oblieha už niekoľko mesiacov sýrska armáda. Vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada však popiera, že prístup do mesta uzavrela blokádou. Vinu za zlú situáciu tamojších obyvateľov podľa nej nesú povstalci, ktorí vraj hromadia potraviny.

Vyhladovanie ako taktika boja

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn povedal, že z hľadiska humanitárnych zákonov je taktika vyhladovania obyvateľov vojnovým zločinom. „Či by mal byť niekto stíhaný? Samozrejme. Za tie zločiny niekto nesie zodpovednosť," povedal v Dauha. Vyzval tiež arabské štáty, aby otvorili dvere Sýrčanom utekajúcim pred vojnou. Niektoré arabské štáty, najmä tie v Perzskom zálive, čelia kritike za to, že sýrskych utečencov neprijali dosť.

Pan Ki-mun sa k vysokému komisárovi pripojil, keď vyhlásil: „Povedzme to jasne – používať ako zbraň to, že sú ľudia vystavení hladu, je vojnový zločin. Mohol by som povedať, že z tých ľudí urobili rukojemníkov, ale je to horšie, pretože rukojemníci dostávajú najesť."

Francúzsky veľvyslanec pri OSN François Delattre povedal, že jeho krajina rovnako ako Británia a USA požiadali o zvolanie mimoriadnej schôdzky BR OSN z dôvodu obliehaných sýrskych miest. Jednať by sa podľa neho mohlo už v piatok a cieľom je „upozorniť svet na humanitárnu drámu v Madájá a ďalších obliehaných sýrskych mestách". Schôdzka by podľa neho mala prispieť k príprave sýrskych rozhovorov, ktoré sa majú začať 25. januára.

V Zürichu budú 20. januára rovnako o konflikte v Sýrii rokovať ministri zahraničných vecí Ruska a USA Sergej Lavrov a John Kerry.

Minulý týždeň sa objavili informácie, že ceny potravín v Madájá dosiahli horibilné sumy, takže ľudia sú nútení živiť sa i lístím. Mesto oblieha tiež spojenec sýrskej armády libanonský Hizballáh. Jeho televízia v pondelok uviedla, že situácia nie je taká zlá, ako uvádzajú zahraničné médiá a že sa občania mesta nechali zneužiť na propagandu. Pondelkový konvoj s pomocou pre všetky tri obliehané oblasti znamenal 65 áut s nákladom zdravotníckeho materiálu a potravín.

Boje v Sýrii stále pokračujú. Na strane sýrskej vlády bojuje ruská armáda a ruská agentúra RIA oznámila, že Rusko dostalo povolenie ponechať svoje letectvo v Sýrii na neurčitú dobu. Ruské lietadlá bombardujú ciele predovšetkým na západe a severe Sýrie od vlaňajšieho septembra.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #hlad #humanitárny konvoj