Na budúci týždeň sa stretne koalícia proti IS

Členovia vojenskej koalície proti Islamskému štátu (IS) sa stretnú budúci týždeň v Paríži, aby sa dohodli na ďalšom postupe vo svojom boji na území Iraku a Sýrie. Oznámil to vo štvrtok francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian, ktorého vyjadrenie pre stanicu BFM TV cituje agentúra Reuters.

15.01.2016 11:39
debata (12)

Termín stretnutia za účasti ministrov obrany USA, Británie a Nemecka je stanovený na stredu 20. januára. Podľa Le Driana by mali členovia koalície pod vedením USA prediskutovať možnosti „zintenzívnenia svojho úsilia v Iraku a Sýrii", pričom vyjadril presvedčenie, že v prípade Iraku je IS zjavne na ústupe.

„Minulú noc sme udreli na telekomunikačné, propagandistické centrum IS v Mósule. Čo dnes môžeme povedať, je to, že IS v Iraku ustupuje," povedal francúzsky minister obrany, pričom použil arabskú skratku staršieho názvu IS – Islamský štát v Iraku a Levante.

Francúzsko bolo prvou krajinou, ktorá sa pripojila k USA pri náletoch proti militantným extrémistom IS v Iraku. Francúzsky prezident Francois Hollande po novembrových teroristických útokoch v Paríži nariadil zintenzívnenie týchto leteckých operácií, ktoré sa medzičasom rozšírili aj do Sýrie.

Iracké vládne sily v decembri oslobodili spod nadvlády Islamského štátu mesto Ramádí západne od Bagdadu a militantov tejto skupiny pomaly vytláčajú aj z ďalších oblastí. Le Drian upozorňuje, že v určitej chvíli bude musieť iracké vojsko v spolupráci s kurdskými milíciami a medzinárodnou koalíciou začať boj o Mósul, ktorý je naďalej najväčším mestom v rukách IS.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #IS #koalícia proti IS