Švajčiarsko necháva azylantom tisíc frankov, ostatné musia odovzdať

Utečenci, ktorí hľadajú vo Švajčiarsku azyl, si zo zákona môžu ponechať len majetok do výšky tisíc frankov, všetko ostatné musia v rámci spoluúčasti na svojej starostlivosti odovzdať. O doteraz neznámu prax, ktorú podľa všetkého alpská konfederácia už dlho uplatňuje, teraz informovala švajčiarska rozhlasová a televízna spoločnosť SRF. Podobné opatrenia chystá aj Dánsko, kde sa parlamentné strany dohodli na hranici 10-tisíc dánskych korún.

15.01.2016 13:59
Rakúsko, migranti Foto: ,
Policajt kontroluje batožinu migranta prichádzajúceho zo Slovinska.
debata (6)

SRF vo svojej relácii informovala o sýrskom otcovi, ktorý vo vlasti predal dom, aby mal na cestu do Európy a na platby pašeráckym mafiám. Na hraniciach so Švajčiarskom mu ešte zostávalo v prepočte asi 50-tisíc korún. „Mohol som si nechať tisíc frankov, zvyšok peňazí som musel odovzdať. Dostal som na to účet,“ povedal.

Švajčiarsky úrad pre migráciu spomínaný postup potvrdil. Podľa platného zákona sa utečenci musia podľa svojich možností podieľať na spolufinancovaní azylového konania aj sociálnej pomoci. Akonáhle získajú prácu, štát im strháva desať percent z platu. Zrážky trvajú maximálne desať rokov, môžu byť aj kratšie, ak odvody dosiahnu celkovej sumy 15-tisíc frankov, uviedla hovorkyňa úradu pre migráciu Léa Wertheimerová. Žiadatelia o azyl, ktorí sa rozhodnú Švajčiarsko do siedmich mesiacov dobrovoľne opustiť, dostanú odobrané peniaze späť.

Podobný postup čoskoro čaká aj utečencov žiadajúcich o ochranu v Dánsku, príslušný návrh má v parlamente dostatočnú podporu. Opatrenie počíta s tým, že migranti si budú môcť ponechať úspory vo výške 10-tisíc dánskych korún a tiež veci, ku ktorým majú osobitný citový vzťah, ako sú napríklad snubné a zásnubné prstene či rodinné portréty.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #utečenci #Dánsko