Koncom mesiaca odídu slovenskí piloti na preškolenie do USA

Prví vojenskí piloti, ktorí budú preškolení na pilotovanie vrtuľníkov Black Hawk, odchádzajú do Spojených štátov amerických 26. januára. Potvrdila to hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

15.01.2016 16:14
vrtuľník, helikoptéra, Sikorski, Black Hawk Foto:
Vrtuľník Sikorski UH-60 Black Hawk
debata (67)

Slovensko kúpilo od USA deväť viacúčelových vrtuľníkov Sikorsky UH-60 Black Hawk, prvé budú dodané už tento rok. Počas minuloročnej decembrovej návštevy USA veliteľ Vzdušných síl OS SR Miroslav Korba uviedol, že „proces je časovo nastavený tak, aby sa nestalo, že prídu na Slovensko preškolení piloti a my ešte nebudeme mať nové stroje.“

Preškolenie na vrtuľník UH-60M v USA trvá od 21 do 37 týždňov v závislosti od toho či ide o preškolenie pilota, pilota-inštruktora alebo pilota-zalietavača. Piloti postupne absolvujú prípravu a preskúšania podľa štandardizovaných požiadaviek USA, vysvetlila ďalej hovorkyňa. Preškolený bude aj pozemný personál. Ten sa zatiaľ pripravuje na Slovensku. Tí, ktorí výcvikom prejdú, budú následne zaviazaní zotrvať určitý počet rokov v ozbrojených silách.

Slovensko kúpilo od USA deväť viacúčelových vrtuľníkov Sikorsky Black Hawk prostredníctvom amerického zahraničného vojenského predajného systému Foreign Military Sales (FMS). Malo by nás to stáť 261 miliónov dolárov, splácať ich budeme do roka 2024. So spoločnosťou Sikorsky ministerstvo obrany podpísalo rámcovú dohodu o spolupráci. Na jej základe by malo na Slovensku vzniknúť výcvikové centrum pre tento typ vrtuľníkov.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #ministerstvo obrany #piloti #Black Hawk