Anglikánsku odnož v USA potrestali pre homosexuálne sobáše

Anglikánska cirkev potrestala svoju americkú odnož za to, že od roku 2015 uznáva sobáše medzi osobami rovnakého pohlavia. Oživila sa tak kríza, ktorá od roku 2003 rozdeľuje liberálnejšie odnože v Británii, USA a ďalších západných krajinách a konzervatívne vetvy hlavne v Afrike. Ako uviedla BBC, napätie vyvoláva rozdielny prístup k ženám a homosexuálom.

15.01.2016 16:32
Richard III., pohreb, Veľká Británia, York,... Foto: ,
Arcibiskup z Canterbury Justin Welby (na archívnej snímke vľavo) vníma homosexuálne manželstvá ako "katastrofu".
debata

„Tradičná doktrína cirkvi podľa jej textov považuje manželstvo za doživotné spojenie jedného muža a jednej ženy,“ vyhlásilo na konferencii svoje rozhodnutie 37 anglikánskych prímasov. Americká odnož sa podľa nich nesmie tri roky zúčastniť zasadnutia cirkvi a podieľať sa na jej rozhodovaniach.

Americká episkopálna cirkev dala zelenú homosexuálnym sobášom krátko po tom, čo Najvyšší súd USA povolil sobáše všetkých párov bez ohľadu na pohlavie. Americkí anglikáni už v minulosti pobúrili mnohých svojich zahraničných kolegov tým, že začali vysväcovať za kňazov ženy aj homosexuálov.

Arcibiskup z Canterbury Justin Welby, duchovná hlava anglikánov, sa už dávnejšie vyjadril, že uznanie homosexuálnych manželstiev vníma ako „katastrofu“. Okrem toho sa obáva, ​​že kresťania budú opätovne prenasledovaní v Pakistane, Južnom Sudáne, Nigérii a ďalších krajinách, ktoré vystupujú ostro proti homosexuálom.

Na rozdiel od katolíckej cirkvi, anglikánska cirkev nie je centralizovaná a aj keď arcibiskup z Canterbury má postavenie „prvého medzi rovnými“, nemá povesť neomylného najvyššieho kňaza. Hlavou cirkvi je však kráľovná Alžbeta II.

Národné organizácie jednotlivých členov anglikánskeho spoločenstva majú vysokú mieru samostatnosti. Anglikáni uvádzajú, že majú asi 85 miliónov veriacich v 165 krajinách.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Anglikánska cirkev #Justin Welby