Výstup astronautov ISS do kozmu skrátila bublina v skafandri

Piatkový výstup do voľného priestoru z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) musel byť skrátený kvôli podozreniu na netesnosť v helme skafandra jedného z dvojice astronautov. Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

15.01.2016 17:05 , aktualizované: 20:51
debata (15)
Fotografia z videa NASA zachytáva výstup... Foto: SITA/AP
Vesmírna stanica, ISS, Tim Peak, Fotografia z videa NASA zachytáva výstup astronautov Tima Kopru, Tima Peaka a Scotta Kellyho mimo stanicu ISS.

Do voľného kozmu s avydali Američan Tim Kopra a Brit Timothy Peake otvorili poklop prechodovej komory o 13:48 SEČ, čo bolo o sedem minút skôr oproti plánu. Do komory sa v skafandroch premiestnili asi hodinu pred samotným výstupom. Ešte predtým v rámci prípravy dýchali čistý kyslík, aby z krvi uvoľnili dusík, ktorý by mohol v súvislosti so zmenami tlaku spôsobiť takzvanú kesonovu chorobu.

NASA výstup prerušila potom, čo Kopra hlásil, že v jeho helme sa utvorila vodná bublina. Podľa NASA teraz posádke nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Astronauti mali za úlohu vymeniť chybný regulátor napätia a pripraviť kabeláž pre budúcu inštaláciu pripojovacích adaptérov, ktoré umožnia ľahšie kotvenie vesmírnych lodí súkromných spoločností pri vesmírnej stanici ISS. Prvú úlohu dvojica údajne splnila.

Kopra s Peakom sa stali súčasťou šesťčlennej posádky stanice pred mesiacom. Kým pre Peaka je piatkový výstup premiérou, Kopra sa vo voľnom vesmíre ocitol tretíkrát. Celkom ide o 192. výstup posádky mimo ISS.

Peake je zároveň prvým Britom, ktorý kedy vystúpil do voľného kozmu, čo je dôvodom veľkého záujmu o túto misiu v jeho vlasti. „Veľa šťastia pri dnešnej vesmírnej vychádzke. Zem sa bude pozerať, ako píšeš dejiny,“ odkázal Peakovi prostredníctvom twitteru britský premiér David Cameron.

Štyridsaťtriročný Peake, bývalý armádny dôstojník, sa vydal na polročnú misiu na ISS v decembri. Je len druhým Britom, ktorý sa pozrel do vesmíru. V roku 1991 pobývala osem dní na sovietskej stanici Mir chemička Helen Sharmanová.

Peakeov výstup do voľného priestoru v Británii naživo vysielali niektoré spravodajské kanály.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #astronaut