Indonézska polícia zatkla možného komplica útočníkov, našla vlajku IS

Indonézska polícia zadržala troch mužov v súvislosti so štvrtkovými teroristickými útokmi v metropole Jakarte. Jeden z piatich útočníkov, ktorí pri atentátoch zomreli, mal podľa policajtov doma vlajku teroristickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá sa k akcii prihlásila.

15.01.2016 21:27
Indonézia, policajti, útok, Foto:
Indonézska polícia stráži okolie domu podozrivého militanta.
debata

Indonézske úrady sú presvedčené, že Islamský štát útočníkov financoval. Policajti teraz v Indonézii pátrajú po teroristických bunkách, ktoré sú podľa nich sa štvrtkovými útokmi spojené. Za koordinátora považujú Indonézana bojujúceho v radoch IS v Sýrii.

K zatknutiu došlo za úsvitu deň potom, čo výbuchy a streľba zabili sedem ľudí vrátane piatich atentátnikov a ďalších 20 osôb zranili. Trojica – expert na výrobu výbušnín, odborník na strelné zbrane a duchovný – zadržaná v piatok vo svojich bytoch na predmestí Jakarty je podozrivá z napojenia na útočníkov, napísala agentúra AP.

Polícia zároveň pri prehliadke domu jedného z mŕtvych atentátnikov našla čiernu vlajku IS, čo podľa AP potvrdzuje predpoklad úradov, že islamistická organizácia za útokmi skutočne stála. Policajný šéf Jakarty Tito Karnavian podľa serveru BBC News uviedol, že úrady teraz pátrajú po teroristických bunkách, ktoré sú spojené so štvrtkovými útokmi. „Atentátnici boli neutralizovaní, ale boli napojení na skupiny na indonézskych ostrovoch Jáva a Sulawesi a boli súčasťou globálnej siete,“ povedal Karnavian.

Islamský štát sa k útoku prihlásil na internete. Šéf indonézskej polície Badrodin Haiti vyhlásil, že všetky aktivity skupiny, ktorá útoky v Jakarte vykonala, boli financované islamskou republikou.

Koordinátorom útokov a prostredníkom, cez ktorého prúdili financie, bol podľa polície Indonézan Bahrun Naim, ktorý po zatknutí v roku 2011 strávil rok vo väzení za nezákonné držanie zbraní. Potom odišiel do Sýrie bojovať po boku IS a teraz riadi operácie na diaľku zo sýrskeho mesta Rakka. Naimovým cieľom je zjednotiť rôzne skupiny z celej juhovýchodnej Ázie, ktoré podporujú Islamský štát, vyhlásil policajt Karnavian.

Dvaja z piatich podozrivých, ktorí útoky spáchali, boli už skôr väznení za zločiny spojené s terorizmom. Jeden z nich menom Sunakim si v minulosti odpykával sedem rokov väzenia za podiel na teroristickom výcviku v provincii Aceh, predčasne ho však prepustili.

Samovražední atentátnici sa odpálili na niekoľkých miestach v centre Jakarty v rušnej obchodnej a nákupnej štvrti, kde sídlia úrady OSN, ambasády, luxusné hotely a reštaurácie. K jednému z výbuchov došlo v kaviarni Starbucks, pred ktorou potom začali ozbrojenci paľbu. Podľa indonézskej polície chceli útočníci napodobniť novembrové teroristické útoky z Paríža.

Medzi mŕtvymi boli okrem útočníkov muži s kanadským a alžírskym občianstvom, ktorých zastrelili pred spomenutou kaviarňou, a indonézsky policajt. Vážne zranenia utrpel okrem iného občan Holandska. Zranení sú podľa úradov tiež Rakúšan a Nemec. Miesto útokov je teraz obohnané kovovými plotmi a zostáva uzavreté. Doprava okolo však už normálne funguje, napísala agentúra AP. Miesto smrtiacich atentátov v piatok navštívil indonézsky prezident Joko Widodo.

Widodo nariadil väčšiu prítomnosť polície v hoteloch, na letiskách, v obchodných centrách na ostrove Bali aj v celej krajine, informovala agentúra Reuters. Vládni predstavitelia sa údajne obávajú, že útok z Jakarty by mohol oživiť spomienky na atentáty na Bali v rokoch 2002 a 2005, čo by mohlo prekaziť prezidentovo úsilie o takmer zdvojnásobenie počtu turistov prichádzajúcich do krajiny na 20 miliónov do roku 2019.

Indonézska ekonomika pritom podľa Reuters rastie najpomalším tempom od finančnej krízy. Turistický ruch vlani indonézskej ekonomike priniesol priamo okolo 23 miliárd dolárov (približne 568 miliárd korún), čo je približne 3,2 percenta HDP.

debata chyba
Viac na túto tému: #útoky #indonézia #Jakarta #IS