Dvere pre migrantov sú už privreté

Kontroly na nórskych vnútorných schengenských hraniciach v piatok Oslo predĺžilo na ďalších 30 dní. Vláda uviedla, že ich zavedenie znamenalo príchod menej utečencov. Nóri kontrolujú doklady na lodiach z Dánska, Švédska a Nemecka už od novembra. Pôvodne malo toto opatrenie trvať len 10 dní. Teraz si ho Oslo pochvaľuje.

16.01.2016 16:30
migranti, utečenci, Foto: ,
Utečenci na grécko-macedónskej hranici.
debata (89)

"Kontroly mali dobrý preventívny vplyv,“ citovala spravodajská stránka thelocal.no nórskeho ministra spravodlivosti Andersa Annundsena. "Máme dôvod sa domnievať, že mnoho ľudí pre hraničné kontroly necestovalo do Nórska,“ uviedol politik. Podobný prístup ako Oslo zvolili počas utečeneckej krízy aj Kodaň a Štokholm. Napriek tomu, že sú v Schengene, Dánsko a Švédsko tiež uplatňujú hraničné kontroly.

Ide o akési domino. Švédsko prijalo v roku 2015 okolo 160-tisíc utečencov, čo je najviac z krajín EÚ, keď berieme do úvahy počet obyvateľov severskej krajiny. Mnoho z migrantov prišlo z Dánska. Kodaň zase zaviedla kontroly, aby zmiernila vlnu utečencov z Nemecka. Berlín časť žiadateľov o azyl vracia Viedni. A Rakúsko je prísnejšie na tých, čo prichádzajú zo Slovinska.

Kto zabije Schengen, pochová aj vnútorný trh.
Jean-Claude Juncker, predseda Európskej komisie

Viedeň kontroluje, či utečenci hovoria pravdu, odkiaľ pochádzajú, keď ich chce čo najrýchlejšie oddeliť od ekonomických migrantov. Podľa Slovinska už takto Rakúsko na jeho územie od novembra vrátilo vyše 2 500 ľudí. Viedeň v piatok tiež oznámila, že prichádzajúci musia požiadať o azyl na hraniciach. Rakúsko ich nepustí cez svoje územie, ak budú tvrdiť, že sa chcú dostať do severských krajín.

"Od konca budúceho týždňa ich zastavíme priamo na našich južných hraniciach,“ uviedla pre rakúsky verejnoprávny rozhlas ministerka vnútra Johanna Mikleová-Leitnerová.

Na privreté hranice pre migrantov a kontroly, ktoré sťažujú pohyb po schengenskom priestore, upozornil aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. V piatok kritizoval krajiny EÚ, že nedodržiavajú to, na čom sa dohodli v rámci riešenia utečeneckej krízy. Podľa Junckera sú štáty pomalé v plnení svojich finančných záväzkov, vo vytváraní hotspotov a v prerozdeľovaní utečencov. Predseda eurokomisie tiež varoval pred uzatváraním vnútorných hraníc Schengenu. Podľa neho by to malo neblahý vplyv na ekonomiku EÚ.

Kto zabije Schengen, pochová aj vnútorný trh,“ vyhlásil Juncker.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #utečenci