Obama: Ak bude Irán s výrobou bomby podvádzať, zistíme to

Americký prezident Barack Obama uvítal, že Teherán splnil všetky požiadavky vyplývajúce z jadrovej dohody so svetovými mocnosťami. Krajina tak nebude môcť vyrobiť jadrovú bombu a celý svet bude vďaka tejto dohode bezpečnejší, dodal Obama. Zdôraznil, že aj naďalej budú iránsky jadrový program kontrolovať inšpektori, ktorí odhalia akýkoľvek podvod.

17.01.2016 17:50
debata (32)

„Ak sa Irán bude snažiť podvádzať a potajomky bude chcieť vyrobiť bombu, zistíme to,“ vyhlásil Obama počas krátkeho vyhlásenia v Bielom dome.

Prezident tiež uvítal prepustenie amerických občanov zadržiavaných v Iráne. „Znovu vidíme, čo všetko je možné vďaka tvrdej americkej diplomacii,“ povedal Obama a poďakoval ministrovi zahraničia Johnovi Kerrymu, svojim expertom pre národnú bezpečnosť i švajčiarskej vláde, ktorá USA s prepustením Američanov pomáhala.

Kerry podľa prezidenta pri každom rokovaní so svojimi iránskymi kolegami naliehal na oslobodenie amerických väzňov. „To isté som robil aj ja pri rozhovoroch s iránskym prezidentom Rúháním,“ dodal Obama.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #jadrová dohoda