Modlitby s pápežom vo Vatikáne sa zúčastnilo 7-tisíc utečencov

Pápežovej tradičnej nedeľnej modlitby Anjel Pána sa v nedeľu na vatikánskom Svätopeterskom námestí zúčastnilo okrem iného 7-tisíc utečencov, ktorých František na cirkevné stretnutie pozval. Popoludní potom pápež navštívil hlavnú rímsku synagógu, kde vyhlásil, že násilie je v rozpore s tromi monoteistickými náboženstvami, teda judaizmom, kresťanstvom a islamom.

17.01.2016 19:04
pápež, utečenci Foto: ,
Migranti mávajú vlajkami počas modlitby pápeža Františka vo Vatikáne.
debata (14)

Pápež sa počas obedňajšej modlitby obrátil na všetkých utečencov na svete, ktorých vyzval, aby nestrácali nádej a radosť zo života, uviedla agentúra DPA. „Každý z vás si nesie vlastnú minulosť, vlastnú kultúru a vlastné cenné hodnoty,“ povedal František k zhromaždeným utečencom a migrantom, ktorí pochádzali z viac ako 30 krajín. „Často tiež bohužiaľ prežívate utrpenie, útlak a strach,“ dodal s tým, že ich návšteva Vatikánu je znamením nádeje. „Nenechajte si túto nádej a radosť zo života vziať,“ vyhlásil.

Nedeľná modlitba bola súčasťou mimoriadneho svätého roka, ktorý pápež vlani v decembri vyhlásil a ktorého témou je milosrdenstvo. František dlhodobo prehlasuje, že prisťahovalci a utečenci majú právo na azyl, zároveň však upozorňuje, že majú tiež povinnosť dodržiavať zákony a tradície hostiteľských krajín.

Pápež tiež povedal, že sa modlí za obete útokov radikálov v Indonézii a v Burkine Faso. „Nech ich Boh uvíta vo svojom dome,“ povedal o obetiach. Pri atentátoch islamistov zahynulo tento týždeň v indonézskej metropole Jakarte osem osôb a v hlavnom meste Burkiny Faso Ouagadougou 29 ľudí.

Násilie je v rozpore s každým náboženstvom, tvrdí pápež

Popoludní František navštívil synagógu v Ríme. Po Jánovi Pavlovi II. a Benediktovi XVI. sa tak stal treťou hlavou rímskokatolíckej cirkvi, ktorá do rímskej synagógy zavítala. „My všetci patríme do jednej rodiny, rodiny božej,“ povedal pápež a vyjadril želanie, aby sa kresťanstvo a judaizmus ďalej zbližovali a navzájom spoznávali a uctievali. Poukázal na „jedinečnú a zvláštnu väzbu“ medzi oboma náboženstvami, spočívajúcu v spoločných koreňoch, a odsúdil antisemitizmus. Odsúdil tiež súčasný islamistický terorizmus. „Násilie človeka voči človeku je v rozpore s každým náboženstvom, ktoré si zaslúži takéto označenie, najmä potom s tromi veľkými monoteistickými náboženstvami,“ zdôraznila hlava rímskokatolíckej cirkvi.

František pri svojej prvej návšteve synagógy v postavení pápeža pozdravil rímsku židovskú komunitu. Položil veniec k pamätnej doske pripomínajúcej hromadné zatýkanie a deportácie rímskych Židov v roku 1943 nacistami a tiež k druhej doske pripomínajúcej zabitie dvojročného chlapčeka pri útoku radikálnych Palestínčanov na synagógu v roku 1982. František sa tiež stretol s členmi chlapcovej rodiny a s ľuďmi, ktorí prežili útok, ktorý sa pred vchodom do synagógy odohral.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #utečenci