Prvý stupeň rakety Falcon 9 sa pri návrate poškodil

Návrat prvého stupňa nosnej rakety Falcon 9 americkej spoločnosti SpaceX na Zem bol skôr neúspešný. Krátko po štarte z kalifornskej základne Vandenberg síce dosadol na určenú plošinu v Tichom oceáne, ale pristátie bolo tak tvrdé, že sa zjavne poškodil. SpaceX o tom informovala na twitteri.

17.01.2016 21:34
Falcon 9, raketa Foto: ,
Štart rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX.
debata (90)

Prvý stupeň sa na plošinu na hladine mora trafil, „ale vyzerá to na tvrdé pristátie“, uviedla firma. Primárna úloha tak vraj naďalej zostáva len na papieri a SpaceX na vôbec prvý úspešný manéver svojho druhu naďalej čaká. Išlo pritom o štvrtý pokus o bezproblémový návrat prvého stupňa rakety na morskú plošinu.

Raketa vyniesla do vesmíru satelit Jason 3 amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Družica bola úspešne navedená na obežnú dráhu, odkiaľ má sledovať zmeny klímy na základe merania hladín oceánov.

Firma SpaceX už v decembri slávila úspech, keď prvý stupeň jej raketového nosiča pristál neďaleko miesta štartu. Úspešné dosadnutie na plošinu v Tichom oceáne by však bolo premiérou.

Spoločnosť si od zachovania prvého stupňa raketového nosiča sľubuje jeho opätovné využitie pri ďalších štartoch, čo podľa odborníkov prinesie značnú finančnú úsporu. SpaceX navyše očakáva, že vďaka úspechu s kozmickými experimentmi rozšíri spoluprácu s NASA, ktorá si lety do kozmu objednáva.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #raketa #Falcon 9