Stop Schengen. Rakúsko sprísni kontroly

Utečencov musíme kontrolovať. Ekonomických migrantov poslať čo najrýchlejšia tam, odkiaľ pochádzajú. Rakúsko preto dočasne ruší na svojich hraniciach voľný pohyb osôb. Vyhlásil to kancelár Werner Faymann pre nedeľné vydanie denníka Österreich. Kontroly však Viedeň zaviedla už na jeseň. Nakoľko sa teraz sprísnia napríklad aj na rakúsko-slovenských hraničných priechodoch, ešte nie je jasné.

18.01.2016 10:40
rakúsko, utečenec Foto: ,
Rakúsky policajt pri prehliadke migranta, ktorý prišiel zo Slovinska.
debata (62)

Určite však tvrdšie opatrenia budú platiť na hranici so Slovinskom odkiaľ predovšetkým do Rakúska prúdia utečenci.

„Nedisponujeme informáciou, že by Rakúsko chcelo sprísniť kontroly na hraniciach so Slovenskom. Opatrenia, ktoré sa zavádzajú, sa týkajú predovšetkým hraníc so Slovinskom,“ reagoval pre Pravdu Ivan Netík, riaditeľ komunikačného odboru slovenského rezortu vnútra.

„Ak Európska únia nezvládne zabezpečiť vonkajšie hranice, nad celým Schengenom visí otáznik,“ uviedol Faymann. „Potom si každá krajina musí kontrolovať národné hranice,“ dodal rakúsky kancelár s tým, že bez ochrany vonkajších hraníc je otázna aj ďalšia existencia samotnej EÚ.

Faymann v minulosti viac kritizoval Maďarsko za výstavbu plota na vonkajších schengenských hraniciach so Srbskom a s Chorvátskom. Teraz sa však stále viac krajín aspoň do istej miery uzatvára pred migrantskou vlnou. Nejaké formy kontroly hraníc existujú na všetkých hraniciach štátov na utečeneckej ceste od Grécka do Škandinávie. A to bez ohľadu na to, či ide o krajiny, ktoré sú v Schengene, alebo nie.

Podľa viacerých expertov však ani nie je až taký problém diskusia o otázke, či Európa mala pred utečencami dvere otvoriť, alebo zatvoriť. Skôr ide o to, že od začiatku neexistoval spoločný postup.

„V kocke sa dá povedať, že prístup EÚ bol kombináciou toho, čo bolo nevyhnutné urobiť, toho, k čomu bola Európa prinútená, a strachu. Členské štáty boli nútené čeliť kríze, ale nie všetky boli zapojené na rovnakej úrovni,“ uviedla pre Pravdu Daniela Irreraová, odborníčka na migráciu z univerzity v talianskej Katánii.

Migrantská kríza

  • Nový spoločný azylový systém EÚ by mohol zaviesť prerozdeľovania ľudí, ktorí potrebujú ochranu. Návrh má na jar predstaviť Európska komisia.
  • Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble si vie predstaviť celoúniovú daň na benzín, z ktorej by sa financovali opatrenia súvisiace s utečeneckou krízou. Schäuble však v tom nemá podporu ani vlastnej CDU.
  • V nemeckom Dortmunde dve transsexuálky napadli kameňmi traja muži zo severnej Afriky. Podľa polície páchatelia, ktorí sú vo veku od 16 do 18 rokov, uviedli, že také ženy by mali byť ukameňované.
  • Podľa prieskumu televízie ZDF si 60 percent Nemcov myslí, že nezvládne veľký počet utečencov. Berlín vlani riešil viac ako 1,1 milióna žiadostí o azyl.

Minulý rok prešlo cez Stredozemné more do Európy viac ako jeden milión ľudí. Túto vlnu úplne nespomalila ani zima. V januári 2016 hlási Úrad vysokého komisára pre utečencov (UNHCR) už takmer 30-tisíc migrantov. Drvivá väčšina z nich prišla na grécke ostrovy. Minimálne 50 utečencov zahynulo alebo je nezvestných.

Rakúsko chce rýchlejšie oddeľovať skutočných žiadateľov o azyl od ekonomických migrantov. To chce dosiahnuť aj Berlín. Nemecko minulý týždeň varovalo Alžírsko a Maroko, že musia prijímať svojich občanov. Berlín totiž zaznamenal výrazný nárast počtu obyvateľov týchto krajín medzi migrantmi. Neraz však ide o ľudí, ktorí nemajú doklady, mnohí z nich ich zničili. Preto sa krajiny ako Alžírsko, Maroko, ale aj Tunisko bránia prijať ich späť. Tvrdia, že najprv musia preveriť, či ide skutočne o ich občanov.

Viedeň však tých, čo chcú žiadať o azyl až v Nemecku, ani nebude púšťať ďalej. Zastaví ich už na hranici so Slovinskom. Rovnako Rakúšania posielajú späť tých migrantov, čo klamú o svojom pôvode. Zároveň Viedeň rozmiestni na hraniciach viac vojakov, aby ich utečenci nelegálne neprechádzali.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #schengen #utečenci