Východ Európy bojuje s prívalmi snehu a silným vetrom

Východ Európy bojuje so silným snežením, ktoré najmä na Ukrajine ochromilo dopravu a spôsobilo výpadky v zásobovaní elektrinou. Moskva podľa agentúry Interfax očakáva snehovú kalamitu, na január meteorológovia v ruskom hlavnom meste predpovedajú rekordnú metrovú nádielku snehu.

18.01.2016 13:13
Rusko, sneh Foto: ,
Počas víkendu v ruskej metropole napadlo viac ako štvrť metra snehu.
debata (9)

Počas víkendu sa snehová pokrývka ruskej metropoly zvýšila o viac ako štvrť metra a ďalšie silné sneženie sa očakáva v noci na utorok, varoval moskovský rozhlas. Sneženie sprevádza silný vietor, teploty sa pohybujú okolo desiatich stupňov mrazu.

Varovanie pred silným snežením a víchricou vydala pre celé územie Ukrajiny aj kyjevská meteorologická služba. Okolo 130 ukrajinských miest a obcí je bez dodávok elektriny, pretože víchrica pretrhala diaľkové vedenie.

V mestách Odesa, Mykolajiv a Cherson na juhu Ukrajiny uzavreli námorné a riečne prístavy. Medzinárodné letisko v Odese z dôvodu silnéhu sneženia neprijíma. Hlavný ťah z Odesy do Kyjeva v oboch smeroch pre záveje a snehové jazyky uzavreli.

V niektorých častiach krajiny prinútila snehová kalamita dopravnú políciu, aby uzavrela všetky cesty štátneho aj miestneho významu. Zákazy platia najmä v južnej a strednej časti Ukrajiny. V mnohých ukrajinských mestách pre zlé počasie, ale aj vzhľadom na začínajúcu chrípkovú epidémiu, zrušili školskú dochádzka. Deti sa neučia napríklad v mestách Dnepropetrovsk, Ternopil, Žytomyr, Vinnycj, Mykolajiv a Cherson, uviedla agentúra Unian.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sneh #Ukrajina #kalamita