Mexičania špekulujú, či dokáže Guzmán utiecť aj po tretí raz

Týždeň po zatknutí najhľadanejšieho narkobaróna sveta sa mnohí obávajú, že Mexičan Joaquín Guzmán, zvaný El Chapo (Krpec), už plánuje ďalšie útek. Nepodceňujte jeho kreativitu, píše server BBC. Už dvakrát sa mu podarilo utiecť z väzníc s najvyššou ochranou. Prvýkrát v bielizňovom voze, druhýkrát 1,5 kilometra dlhým podzemným tunelom priamo z cely.

18.01.2016 13:42
Guzmán Foto:
Najhľadanejší narkobarón sveta Mexičan Joaquín Guzmán zvaný El Chapo.
debata

Teraz je šéf drogového kartelu Sinaloa vo federálnej väznici známej ako Altiplano. Tá leží asi hodinu cesty od mexickej metropoly a Guzmán z nej utiekol už vlani v júli. Väznica má meter hrubé múry, pri vchode parkujú tanky, vzdušný priestor nad ňou je uzavretý a obmedzená je aj sieť pre mobilné telefóny v okruhu asi desiatich kilometrov okolo väznice.

V najbližšej dobe by sa mal v priestoroch Altiplano údajne zdesaťnásobiť počet kamier a priamo pre Guzmána plánujú vyčleniť elitnú jednotku, ktorá ho má strážiť 24 hodín denne. Okrem toho majú narkobaróna často sťahovať do inej cely.

„Môžete mať väzenia s najvyššou ochranou a rovnako utečie," tvrdí mexický expert na federálny väzenský systém, ktorý nechcel byť menovaný. Problém je, že budovy môžu byť prvej kategórie, maximálne bezpečné, ale ľudia, čo ho strážia, nie sú dobre vycvičení a dostatočne spoľahliví, domnieva sa mexický expert. Guzmán má totiž svojich ľudí všade. A koho nezíska peniazmi, toho donúti vyhrážkami a násilím.

Ďalšia otázka je, ako dlho môže mexická vláda financovať takéto špeciálne opatrenia kvôli jednému človeku. Spojené štáty žiadajú Guzmánovo vydanie, avšak proces odsunu môže trvať rok aj viac. Súdiť ho chce najmenej sedem rôznych federálnych súdov v USA, okrem iného za obchod s kokaínom, organizovaný zločin, pranie špinavých peňazí, vraždy alebo držanie zbraní.

Väznica Altiplano. Foto: Reuters, EDGARD GARRIDO
Guzmán, Altiplano Väznica Altiplano.

Proces extradície sa však môže veľmi pretiahnuť. Jeden z Guzmánových obhajcov Juan Pablo Badillo, špecializujúci sa na vyhosťovací proces, už predložil šesť rôznych napadnutí žiadosti o vyhostenie. Všetky budú zrejme zamietnuté, ale každá vyžaduje samostatné súdne konanie, ktoré môže obhajca takticky zdržovať. Mexický súdny systém má pritom asi 3,5 sudca na tisíc obyvateľov, podľa servera BBC je svetový priemer 16.

Ďalší problém je aj to, že Spojené štáty musia zaručiť, že Guzmán nedostane trest smrti, pretože Mexiko trest smrti zrušilo. Takáto záruka by mohla mať podľa Josého Manuela Merina z mexickej generálnej prokuratúry formu diplomatickej nóty odovzdanej prostredníctvom ministerstva zahraničných vecí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Joaquín Guzmán #El Chapo #Altiplano