Pri bojoch v Turecku zahynulo 23 ľudí, granát zasiahol školu

Ďalších najmenej 23 mŕtvych si vyžiadali boje medzi tureckými ozbrojenými zložkami a povstalcami zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) na juhovýchode Turecka. Informovala o tom agentúra DPA. Pri nesúvisiacom incidente zahynul po explózii mínometného granátu vypáleného zrejme zo sýrskeho územia v areáli strednej školy v juhotureckom meste Kilis jeden človek, ďalší dvaja sú zranení.

18.01.2016 15:27
debata (10)

Počas intenzívnych bojov medzi ozbrojencami z PKK a armádou zahynuli v provinciách Sirnak a Diyarbakir viac ako dve desiatky ľudí. Vedenie armády informovalo, že jej jednotky zabili 19 povstalcov z PKK. Separatisti v nedeľu pred polnocou odpálili výbušninu pri ceste v blízkosti mesta Idil. Explózia zasiahla obrnené auto s policajtmi. Pri útoku zomreli traja ľudia, sedem ďalších utrpelo zranenia. Činitelia prokurdskej Ľudovej demokratickej strany (HDP) uviedli, že pri ostreľovaní mesta Cizre zahynul desaťročný chlapec.

Pohotovosť v pondelok vyhlásili úrady v meste Kilis, kam podľa tamojšieho starostu Hasana Kary dopadli do areálu školy granáty vystrelené zo Sýrie. „Jeden zasiahol záhradu. Tie ostatné našťastie nezasiahli žiadnu z budov,“ povedal stanici A Haber Kara. Podľa neho zomrela školníčka, ďalšie dve osoby sú zranené. Medzi zranenými však nie sú žiaci školy. Miestne úrady nechali školu evakuovať, príkaz na vypratanie dostali aj riaditelia ostatných škôl v danej provincii.

Vojenské operácie proti povstalcom na väčšinovom kurdskom juhovýchode krajiny začala turecká armáda vlani, keď sa zrútilo dvojročné prímerie medzi Ankarou a PKK. Armádne jednotky už niekoľko mesiacov vedú útoky proti PKK v snahe vytlačiť ich z ich pozícií najmä v mestách. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nedávno povedal, že v roku 2015 už bolo zabitých viac ako 3-tisíc bojovníkov PKK. Kurdi však podotýkajú, že medzi obeťami je aj mnoho civilistov. Vojenské operácie tiež sprevádzajú dlhodobé zákazy vychádzania, ktoré sa týkajú aj veľkých miest ako sú Cizre a Silopi.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #boje #Turecko #PKK