Taliansky súd oslobodil kňaza v prípade prania špinavých peňazí

Taliansky súd oslobodil bývalého vysokého úradníka Vatikánu, kňaza Nunzia Scarana, v prípade týkajúcom sa korupcie a prania špinavých peňazí. Rovnaký súd mu zároveň udelil dvojročný podmienečný trest väzenia za ohováranie. Informovala o tom agentúra ANSA.

18.01.2016 17:01
debata (4)

Scarana zatkli v roku 2013, pretože polícia sa domnievala, že sa snažil „vyprať“ rádovo milióny eur. Financie údajne pretekali jeho účtom ako fiktívne dary od zahraničných spoločností. Okrem toho sa Scarano podľa vyšetrovateľov pokúšal previezť pre svojich priateľov súkromným lietadlom 20 miliónov eur zo švajčiarskej banky do Talianska.

Súd v pondelok konštatoval, že žiaden z týchto trestných činov, ako ich opísala prokuratúra, sa nestal. Scarana však namiesto toho obvinil z ohovárania. Kňaz totiž falošne obvinil agenta tajnej služby z krádeže šeku na 200-tisíc eur. Tento agent v prípade tiež figuruje.

Scarano roky pracoval ako vysoký úradník Správy majetku apoštolského sídla (APSA) vo Vatikáne. Kňaz sa pôvodne dostal do hľadáčika finančnej polície kvôli svojmu rozsiahlemu súkromnému majetku – v jeho luxusnom byte v juhotalianskom Salerne mal podľa médií množstvo hodnotných umeleckých diel, ale aj drahých orientálnych kobercov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #korupcia #Vatikán #kňaz