Maroko zatklo Belgičana napojeného na atentátnikov z Paríža

Maroko oznámilo, že zatklo Belgičana marockého pôvodu, ktorý mal priame napojenie na atentátnikov z Paríža. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej muža zatkli minulý týždeň v obci neďaleko Casablancy. Podľa marockého ministerstva vnútra mal "priame napojenie" na útočníkov, ktorí 13. novembra v Paríži zabili 130 ľudí.

18.01.2016 17:10 , aktualizované: 21:55
debata (1)

Muž bojoval v Sýrii proti tamojšiemu režimu a neskôr vstúpil do teroristickej organizácie Islamský štát (IS), uviedla agentúra Reuters. Zo Sýrie odišiel do Turecka, ale navštívil aj Nemecko a Belgicko, než prišiel do Maroka.

Podľa niektorých agentúr marocké úrady neuviedli, ako bol zadržaný na atentátnikov napojený, uviedli len, že cestoval do Sýrie s jedným z parížskych atentátnikov. Podľa AFP a servera BBC cestoval s jedným zo samovražedných atentátnikov, ktorí sa v Paríži odpálili pri štadióne Stade de France. Agentúra DPA uviedla, že bol v kontakte so Salahom Abdeslamom, ktorý sa parížskych útokov zúčastnil, podarilo sa mu utiecť a je stále na úteku. DPA túto správu neskôr v oprave označila za neistú.

Identitu zatknutého Belgičana marocké ministerstvo vnútra špecifikovalo len arabskými iniciálami. Belgický federálny prokurátor Eric Van der Sypt agentúre AP povedal, že zadržaným je Gelel Attar, ktorý bol v Belgicku v neprítomnosti odsúdený na päť rokov väzenia za podiel na aktivitách teroristickej skupiny.

Muž predtým bojoval v Sýrii proti tamojšiemu režimu údajne v radikálnom sunnitskom hnutí An-Nusrat, ktoré sa hlási k teroristickej organizácii al-Kajdá. Neskôr vstúpil do teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Zo Sýrie odišiel do Turecka, ale navštívil aj Nemecko, Belgicko a Holandsko, než prišiel do Maroka.

K šiestim koordinovaným akciám vo francúzskej metropole sa prihlásilo hnutie Islamský štát. Niektorí útočníci mali priame väzby na Belgicko, kde sa narodil aj stále hľadaný Salah Abdeslam, ktorý je marockého pôvodu a má francúzske občianstvo.

Belgičanom marockého pôvodu bol aj Abdelhamid Abaaoud, považovaný za hlavného organizátora masakrov, ktorý zahynul päť dní po útokoch pri policajnom zásahu na parížskom predmestí Saint-Denis. Pri tomto zásahu sa odpálil belgický radikál Chakib Akrouh, pochádzajúci rovnako ako Abaaoud z bruselskej štvrti Molenbeek. Z nej pochádza podľa arabistu Pietera Van Ostaeyena, ktorý monitoruje aktivity belgických džihádistov a ktorého citovala agentúra AP, aj Attar (26). Používa vraj aj meno abú Ibrahím a z Belgicka do Sýrie odišiel v januári 2013 s Akrouhom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroko #útoky v Paríži