Lavína vo francúzskych Alpách zabila päť vojakov

Päť vojakov francúzskej cudzineckej légie usmrtila v pondelok popoludní lavína vo francúzskych Alpách. Vojaci boli na výcviku v savojskom lyžiarskom stredisku Valfréjus a pohybovali sa mimo vyznačenú zjazdovku. Masy snehu zavalili dohromady 13 vojakov, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

18.01.2016 17:15 , aktualizované: 21:34
debata (2)

Šesť vojakov sa ľahko zranilo a dvoch mužov previezli do okolitých nemocníc s podchladením. Lyžiari, ktorých lavína zmietla, boli súčasťou približne 52-člennej skupiny vojakov. Lavína ich zasiahla okolo 13:50 SEČ v nadmorskej výške približne 2-tisíc metrov.

O príčine lavíny zatiaľ nie sú bližšie informácie. Záchranári na mieste nešťastia pátrajú po ďalších prípadných zavalených ľuďoch.

Ďalším lavínovým nešťastím sú otrasení tiež francúzsky prezident François Hollande a premiér Manuel Valls. Krajina smúti nad smrťou piatich legionárov v Alpách, napísal na twitteri Valls. Hollande poslal do Valfréjusu ministra obrany Jeana-Yvesa Le Driana. Ten by mal do regiónu doraziť v utorok.

Minulú stredu lavína vo francúzskom stredisku Les Deux Alpes neďaleko Grenoblu zasypala skupinu stredoškolákov a zabila dvoch z nich a tiež Ukrajinca, ktorý však nebol súčasťou školskej skupiny.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Alpy #Lavína