Prasacia chrípka dorazila do Ruska, má obete na životoch

Najmenej tri obete si zatiaľ v Rusku vyžiadal vírus prasacej chrípky, ktorý sa do krajiny podľa ministerky zdravotníctva dostal zrejme z Ukrajiny. V Jekaterinburgu nákaze podľa lekárov podľahol 50-ročný pacient, ďalšie dve obete sú hlásené z okolia Petrohradu - 49-ročná žena a 47-ročný vodič sanitky. Oznámila to agentúra Interfax.

18.01.2016 18:23
debata (39)

Skutočný počet obetí môže byť podľa serveru Newsru.com vyšší: v Petrohrade vraj na zápal pľúc vyvolaný vírusom prasacej chrípky zomrelo už sedem ľudí, ďalší štyria vo Volgograde. V Adigejskej autonómnej republike na juhu krajiny potvrdili jeden smrteľný prípad, neoverených je ďalších päť úmrtí. Od začiatku zimy štyria dospelí a jedno dieťa podľahli prasacej chrípke v Dagestane na Severnom Kaukaze.

V Jekaterinburgu lekári stále bojujú o život 44-ročnej pacientky, ktorá je pripojená na umelé pľúca. Komplikácie pripisujú lekári tomu, že sa žena dlho pokúšala vyliečiť sama.

Podľa ministerky zdravotníctva Veroniky Skvorcovovej prasacia chrípka dorazila z Ukrajiny, kde podľa tamojších úradov podľahlo vírusu H1N1 najmenej 25 ľudí. „Prasacia chrípka bola z Ukrajiny zanesená do Rostovskej oblasti, kde už sú prvé úmrtia,“ povedala ministerka Interfaxu a uistila, že ruské úrady samozrejme pomôžu oblastiam ovládaným separatistami v Donbase na východe Ukrajiny.

Proti chrípke, vrátane vírusu H1N1, je zaočkovaná takmer tretina ruskej populácie, na Ukrajine sotva desatina, poznamenal vládny denník Rossijskaja gazeta.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #prasacia chrípka