Trump vyzval na ochranu kresťanstva, veriaci sa vraj musia zomknúť

Favorit na republikánsku nomináciu do boja o Biely dom Donald Trump sa v pondelok pokúsil získať priazeň protestantských voličov, ktorých vyzval na „ochranu kresťanstva". V prejave na Slobodnej univerzite v štáte Virgínia vyhlásil, že kresťania sa ocitli „v obkľúčení" a musia sa zomknúť.

19.01.2016 10:33
Trump, Foto: ,
Republikánskeho kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa rozosmial vtip z publika na adresu demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej.
debata (7)

Protestanti sú početne zastúpení v štáte Iowa, kde sa 1. februára začnú stranícke nominačné konferencie známe ako primárky. Trump vo volebnom súboji čelí niekoľkým kandidátom, ktorí majú podľa americkej tlače hlbšie protestantské korene, než kontroverzný – a trikrát ženatý – realitný magnát. Jeho najväčší súper Ted Cruz vystúpením na virginskej Slobodnej univerzite svoju volebnú kampaň začal.

Cruz v pondelkovom prejave v štáte New Hamshire obvinil Trumpa, že jeho konzervatívna rétorika je nevyrovnaná. Povedal, že Trump je sklamaný z vývoja predvolebných štatistík. „Vyzerá to tak, že Donald je trochu otrasený," vyhlásil Cruz. „Je veľmi sklamaný, že konzervatívci stále viac podporujú našu kampaň a že jeho volebné preferencie klesajú," konštatoval texaský senátor.

V štáte Iowa sa výsledky oboch politikov v prieskumoch vyrovnali, zatiaľ čo v New Hampshire, kde sa primárky uskutočnia 9. februára, Trump ešte stále vedie. Cruz však spustil intenzívnu volebnú kampaň v tomto štáte na severovýchode USA a na Trumpa sa doťahuje.

Slovné prestrelky medzi Trumpom a Cruzom zrejme práve preto v posledných dňoch zosilneli, upozorňuje agentúra AP. Trump spochybňuje Cruzovo právo kandidovať s odkazom na skutočnosť, že sa narodil v kanadskom Calgary. Poukazuje tiež na to, že Cruz v roku 2012 neoznámil pôžičky od bánk Goldman Sachs a Citibank, ktoré získal na kampaň k voľbám do texaského senátu.

Cruz odpovedá obvinením, že Trump nie je „skutočný konzervatívec", pretože v minulosti niekoľkokrát finančne podporil volebnú kampaň demokratov. Išlo okrem iného o 50-tisíc dolárov, ktoré miliardár venoval na kampaň chicagského starostu Rahma Emanuela v roku 2010.

Sám Trump v minulosti pripustil, že prispel aj na senátnu kampaň Hillary Clintonovej a niektorých ďalších demokratov. Nečinil tak vraj z „ideových" dôvodov, ale preto, aby ochránil svoje obchodné záujmy.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prezidentské voľby #republikáni #primárky #Donald Trump #Ted Cruz