Samson: Visegrádske štáty zabodovali

Verejná mienka sa v západnej Európe otáča. Hlavne v Nemecku, ktorého obyvatelia sa obávajú, že nezvládne veľký počet utečencov. Podľa bezpečnostného analytika Iva Samsona, čím viac bude utečencov, ktorí používajú iné vzorce správania ako Európania, tým väčšmi bude narastať nechuť Nemcov prijímať takýchto ľudí.

19.01.2016 14:00
debata (121)
Bezpečnostný analytik Ivo Samson si myslí, že... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Ivo Samson, bezpečnostný analytik Bezpečnostný analytik Ivo Samson si myslí, že ak bude migračná kríza pokračovať, Schengen ťažko prežije.

Myslíte si, že zmenu v nazeraní Nemcov na utečencov priniesli útoky na ženy počas Silvestra v Kolíne nad Rýnom a ďalších nemeckých mestách alebo ide o uvedomenie si, že sa takýto veľký počet ľudí nedá zvládnuť?
Spomínané útoky migrantov boli len vítaným smečom pre tých, ktorí sa držali v úzadí. Teraz majú v rukách dôkaz, že ľudia, ktorí sem prichádzajú, sú sexuálne vyhladovaní a myslia si, že v Európe je to v tejto sfére jednoduchšie ako v arabských krajinách.

Niektorí utečenci sa správajú k ženám v duchu kultúry ich pôvodných domovských krajín. Čo s tým môže Európa robiť? Zakázať im prístup na plavárne či rušiť masové podujatia je len krátkodobé riešenie.
Toto si Európa nemôže dovoliť. Musela by sa prehodnotiť konvencia o ľudských právach. Akákoľvek segregácia by znamenala koniec projektu EÚ. Európa môže jedine zastaviť prílev utečencov a v prípade Nemecka čakať na nové voľby a že nová vláda, ak bude nová, prijme ráznejšie opatrenia, uplatní návratovú politiku a posilní schengenskú hranicu.

O krajinách visegrádskej štvorky Slovensku, Česku a Maďarsku sa vlani v Bruseli kriticky vyjadrovali, keďže odmietali kvóty a poukazovali na ochranu hraníc. Zmení sa teraz prístup k týmto štátom?
Visegrádske krajiny v tomto zabodovali a vyzerá to tak, že mali pravdu, keď odmietali utečencov prijať. Čo sa týka vlád tzv. starých členských krajín EÚ, tak tie, domnievam sa, budú ďalej na rozdiel od západnej verejnosti kritizovať krajiny, že odmietli byť solidárne.

Pomôže EÚ urýchlené vytvorenie jednotiek Európskej pobrežnej a pohraničnej stráže?
Bude to iba úľava a psychologický ťah pre obyvateľstvo EÚ, že sa niečo robí. Širší Stredný východ je však v situácii, že nezvládol populačnú explóziu a nie je schopný uspokojiť na pracovnom trhu a ani inak svojich obyvateľov. Títo ľudia sa pohnú von a budú prichádzať ďalej. Ak chce Európa zostať verná svojej zvieracej kazajke, ktorú si na seba ušila, to znamená ústretovosti k utečencom a multikulturalizmu, tak nebude schopná ani pomocou pobrežnej stráže zabrániť obrovskému toku utečencov.

Doteraz drvivú väčšinu migrantov prijalo Nemecko. Teraz chce migrantov vracať späť do bezpečných krajín, z ktorých prídu. Čo bude nasledovať?
Vychádza sa z dublinských dohôd, že kto vstúpi na pôdu členskej krajiny, už nemá právo vstúpiť do inej členskej krajiny. Neznamená to však, že sa takto Európa problému zbaví. Aj keď sa budú utečenci vracať, títo ľudia sa nemajú kam vrátiť. Stále budú na pleciach EÚ.

Ak teda Nemecko povie, že už je plné, tlak zosilnie na zvyšné krajiny EÚ. Dostane sa k slovu mechanizmus trvalého prerozdeľovania migrantov?
Očividne sa bude hľadať vinník. Obávam sa, že jedným z tých vinníkov bude aj Slovensko, prípadne krajiny visegrádskej štvorky. Bude sa hľadať nejaký mechanizmus, ako tomu zabrániť. Nakoniec však v každých čiastkových voľbách v EÚ rozhodnú voliči, ktorí sú protiimigrantsky naladení.

Prežije vôbec Schengen tento rok?
Schengen je v kríze. Schengen už má vnútorné bariéry a neexistuje v hraniciach, ako bol vytvorený. Ak bude migračná kríza pokračovať, tak ťažko prežije.

Ak EÚ nevie zvládať migrantov, prečo sa oveľa silnejšie nezasadí o vyriešenie konfliktu priamo v Sýrii a Iraku, kde je zdroj problémov?
Táto otázka bola evidentná už na počiatku sýrskeho konfliktu. EÚ by bola zasiahla, ale keďže nemala podporu USA, tak sa na to neodvážila. Je chybou EÚ, že si nedokázala vytvoriť alternatívnu obrannú a bezpečnostnú politiku. EÚ bez veľkého strýka Sama za Atlantikom nie schopná urobiť v bezpečnostnej a obrannej politike v podstate nič. Išla by do veľkého dobrodružstva, ktoré by sa jej vypomstilo.

© Autorské práva vyhradené

121 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #schengen #Visegrádska štvorka #utečenecká kríza #Ivo Samson