Belgicko pozná ďalšieho džihádistu s možným prepojením na útoky v Paríži

Dlhý zoznam džihádistov z Belgicka, ktorí sa priamo alebo nepriamo podieľali na novembrových bombových útokoch v Paríži, sa rozrástol o ďalšie meno. Televízna stanica RTBF uviedla, že do pozornosti tajných služieb pribudol Gelel Attar, Belgičan marockého pôvodu, ktorý môže byť dôležitým svedkom pre objasnenie parížskych atentátov.

19.01.2016 15:57
debata

RTBF pripomenula, že ide o 26-ročného muža, ktorý bol zatknutý v Casablanke v Maroku, a ktorý nie je neznámy belgickej justícii.

Attar bol blízkym priateľom Abdelhamida Abaaouda, údajného organizátora útokov z Paríža, ktorého polícia zabila pri razii v parížskej štvrti Saint-Denis. Podľa dostupných údajov sa poznal aj s Chakibom Akrouhom z bruselskej imigrantskej štvrte Molenbeek, ktorý strieľal na ľudí sediacich na terasách parížskych reštaurácii a ktorý bol taktiež zabitý pri razii v Saint-Denis.

Akrouh a Attar sa ako džihádistickí bojovníci stretli v januári 2013 v Sýrii. Počas tohto obdobia Attar používal prezývku Abú Ibrahím a zoznámil sa s Abaaoudom. Najskôr bojoval v radoch skupiny al-Nusra, sýrskej vetvy siete al-Káida, potom sa stal členom teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Podľa údajov marockého ministerstva vnútra Attar nezostal v Sýrii dlho. Len niekoľko mesiacov po svojom príchode, v júni 2013, opustil oblasť bojov a našiel si útočisko v rodinnom dome v Maroku, kam sa dostal cez Nemecko, Belgicko a Holandsko. Marocké úrady ho na základe medzinárodného zatykača zadržali v novembri 2014, do Belgicka ho však nevydali.

Belgické súdy ho v neprítomnosti v roku 2015 v rámci súdneho procesu „Zerkani“ (pomenovanom podľa jedného z najznámejších verbovačov džihádistických bojovníkov v Belgicku) odsúdili na päť rokov za mrežami. Súd ho obvinil, že zohrával aktívnu úlohu pri nábore mladých bojovníkov pod vedením imáma Khalida Zerkaniho.

Attar sa mal po kontaktovaní záujemcov o džihád podieľať na ich aktívnej indoktrinácii a budúcich bojovníkov nútil k drobným krádežiam, aby si mohli zaplatiť let do Sýrie. Príslušné úrady zatiaľ odmietajú prezradiť aké sú Attarove väzby na útoky v Paríži, isté je len to, že belgická justícia naň nemá priamy dosah, lebo vďaka dvojitému marocko-belgickému občianstvu mu nehrozí vydanie do Belgicka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko #IS #útoky v Paríži