CDU/CSU stratila oproti posledným voľbám štvrtinu voličov

Konzervatívna únia CDU/CSU nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa v aktuálnom prieskume spoločnosti Insa prepadla na najnižšiu úroveň od roku 2012. Oproti posledným voľbám do Spolkového snemu stratila takmer štvrtinu voličov, napriek tomu zostáva najsilnejším politickým zoskupením v Nemecku . Naďalej posilňuje populistická Alternatíva pre Nemecko (AFD), ktorá by teraz vo voľbách skončila na treťom mieste.

19.01.2016 16:53
debata (20)

CDU/CSU by teraz volilo 32,5 percenta Nemcov, čo je o 2,5 percentu­álneho bodu menej ako pred týždňom. Konzervatívna únia tak spadla hlboko pod výsledok z volieb do Spolkového snemu na jeseň 2013, keď jej dalo hlas 41,5 percenta voličov.

Podľa nemeckých politológov môže byť oslabenie kancelárkinej strany dôsledkom vnútorných rozporov o smerovaní imigračnej politiky. Všetci predstavitelia CDU / CSU sa zhodujú v tom, že je potrebné znížiť počet prichádzajúcich utečencov, líšia sa však v názoroch na to, ako to urobiť. Kým Merkelová presadzuje celoeurópske riešenie, ktoré by zahŕňalo rozdeľovanie utečencov medzi krajiny EÚ a zlepšenie ochrany vonkajších hraníc únie, najmä bavorská Kresťanskosociálna únia (CSU) volá po uzavretí nemeckých hraníc a stanovení maximálneho počtu utečencov, ktorých Nemecko ročne prijme.

Utečenecká kríza naopak nahráva AFD, ktorá požaduje obmedzenie imigrácie a repatriácie veľkej časti utečencov, ktorí už do Nemecka dorazili. Stranu by teraz volilo 12,5 percenta Nemcov, o jeden percentuálny bod viac ako pred týždňom. AFD, ktorá sa v posledných spolkových voľbách len tesne nedostala do parlamentu, je tak teraz treťou najväčšou politickou silou v Nemecku.

Na druhom mieste je v prieskumoch stále vládna sociálna demokracia (SPD), ktorú by volilo 22,5 percenta ľudí. Oproti minulému týždňu strana posilnila o jeden percentuálny bod, stále však zaostáva za svojím výsledkom z posledných volieb do Spolkového snemu, v ktorých oslovila 25,7 percenta Nemcov.

Na štvrtom mieste vo voľbách by teraz podľa prieskumu skončila postkomunistická Ľavica, ktorú by rovnako ako pred týždňom volilo desať percent Nemcov. O pol percentuálneho bodu na 9,5 percenta si pohoršili Zelení. Do Spolkového snemu by sa teraz podľa prieskumu dostala tiež Slobodná demokratická strana (FDP), ktorej by dalo hlas 6,5 percenta voličov.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU/CSU