Štrasburg odsúdil Turecko za porušenie slobody prejavu

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v utorok oznámil, že rozhodol v neprospech Turecka v kauze porušenia slobody prejavu novinárov z roku 2007. Rozsudok bol vynesený na základe informácií, že sa vláda v Ankare snažila identifikovať zdroje informácií žurnalistov, ktorí odhalili nekalé praktiky ozbrojených síl.

19.01.2016 17:27
debata (3)

Súdna inštancia Rady Európy (RE) dospela k záveru, že zásah do práce novinárov nebol v podmienkach demokratickej spoločnosti potrebný. Podľa ESĽP je pravdepodobné, že postup tureckej vlády „odradil všetky potenciálne zdroje“, aby pomáhali nezávislým médiám informovať verejnosť o otázkach všeobecného záujmu vrátane tých, ktoré sa týkajú ozbrojených síl.

Podľa rozsudku musí Ankara zaplatiť odškodné vo výške od 500 do 2750 eur šiestim novinárom, ktorí sa na ESĽP obrátili v novembri 2007.

Článok, ktorý šestica novinárov zverejnila v časopise Nokta, odhalil systém klasifikácie novinárov na vhodných alebo nevhodných, ktorý turecká armáda využívala na sledovanie niektorých novinárov. V apríli 2007 turecké úrady uskutočnili raziu v kanceláriách časopisu a zhabali údaje zo 46 počítačov redakcie, aby mohli identifikovať zamestnancov, ktorí písali o tejto kauze.

ESĽP vo svojom rozhodnutí pripustil, že dôvernosť informácií o vnútornom fungovaní ozbrojených síl môže byť odôvodnená. Sudcovia však zároveň zdôraznili, že utajenie by nemalo byť presadzované za každú cenu a označili zákrok úradov za „neprimeraný“.

Podľa stanoviska štrasburského súdu bol predmetný článok dôležitý pre diskusie o mediálnej diskriminácii zo strany štátnych orgánov a mal prispieť k verejnej diskusii o politických vzťahoch medzi ozbrojenými silami a verejnosťou.

Rozhodnutie ESĽP prišlo v čase, keď dvaja boli novinári časopisu Nokta obvinení z pokusu o štátny prevrat a hrozí im až 20 rokov väzenia. Boli zatknutí deň po parlamentných voľbách z 1. novembra 2015, kvôli tomu, že na prvej strane časopisu kritizovali volebný triumf Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) prezidenta Recepa Tayipa Erdogana a označili ho za „začiatok občianskej vojny v Turecku“.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Európsky súd pre ľudské práva #sloboda prejavu