Islamský štát potvrdil, že vlani pri nálete zomrel džihádista John

Radikálna organizácia Islamský štát potvrdila, že pri jednom z leteckých úderov v Sýrii zahynul britský radikál Mohammed Emwazi, svetovými médiami prezývaný "džihádista John". Informovali o tom v utorok svetové médiá. Americká armáda už vlani v novembri uviedla, že si je "pomerne istá", že teroristu pri nálete zabila. Tieto informácie však nedokázala potvrdiť.

19.01.2016 22:21
debata (7)

Aj britský minister zahraničia Philip Hammond už v novembri vyjadril presvedčenie, že bol útok úspešný. S istotou to však nemohol potvrdiť. Podobne sa vyjadril aj britský premiér David Cameron. Británia vraj s USA tesne spolupracovala pri sledovaní Emwaziho.

Mohammed Emwazi mal ako člen Islamského štátu od roku 2014 zrejme na svedomí niektoré vraždy západných rukojemníkov. Pochádza z rodiny, ktorá žije striedavo v Británii a v Kuvajte, a zrejme stál za vraždami amerických novinárov Jamesa Foleyho a Stevena Sotloffa a tiež britského humanitárneho pracovníka Alana Henninga. Objavil sa na videách natočených s týmito rukojemníkmi IS pred ich zabitím. Hoci bol vždy až na oči starostlivo zamaskovaný, identifikovaný bol vlani vo februári.

Emwazi vyštudoval vysokú školu a získal odbornosť počítačového programátora. Podľa amerických zdrojov sa radikalizoval v roku 2009, keď odišiel na safari do Tanzánie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Džihádista John #IS