Británia vyšle 1000 vojakov na cvičenia NATO v Poľsku

Británia pošle 1 000 vojakov na cvičenia NATO v Poľsku, a to v rámci dohody s Varšavou o posilňovaní vzťahov v oblasti bezpečnosti. Informovalo o tom v stredu britské ministerstvo obrany.

20.01.2016 07:15
debata (19)

Varšava, znepokojená zvýšenou vojenskej aktivitou Ruska, bude v júli hostiteľkou summitu NATO, kde bude podľa očakávania žiadať väčší počet vojakov Severoatlantickej aliancie na svojom území a v bývalých komunistických európskych krajinách. Obavy z aktivít Moskvy zosilneli po tom, ako na východe Ukrajiny vypuklo proruské povstanie.

Britský minister obrany Michael Fallon oficiálne oznámi vyslanie vojakov po stretnutí s poľským kolegom Antonim Macierewiczom v škótskej metropole Edinburgh, napísala dnes tlačová agentúra Reuters.

Stretnutie sa uskutoční na pozadí rokovaní zameraných na udržanie Británie v Európskej únii. Rokovania sa konajú pred britským referendom o zotrvaní v EÚ, naplánovaným na jún.

Poľsko je otvorené voči kompromisu s Britániou, ktorá žiada obmedziť práva migrantov z EÚ na svojom území, len ak Londýn pomôže posilniť prítomnosť NATO v strednej Európe. Pre agentúru Reuters to začiatkom tohto mesiaca povedal šéf poľskej diplomacie Witold Waszczykowski.

Poľsko kritizovalo návrh Británie obmedziť migrantom sociálne dávky, a to v rámci navrhovanej reformy podmienok členstva Británie v EÚ – v Spojenom kráľovstve totiž žijú státisíce Poliakov.

Británia vyšle približne 800 príslušníkov armády na jedno cvičenie a ďalších 150 príslušníkov na druhé cvičenie. Londýn pošle v roku 2020 aj približne 1000 vojakov do spoločnej zvláštnej jednotky pod velením Poľska, dodalo britské ministerstvo obrany.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Veľká Británia #NATO