Taliban popiera zodpovednosť za útok na univerzitu v Pakistane

Oficiálny hovorca pakistanskej odnože Talibanu odmieta zodpovednosť tohto islamistického hnutia za útok na univerzitu v meste Čársadda, pri ktorom prišlo v stredu o život najmenej 21 ľudí.

20.01.2016 07:19 , aktualizované: 14:00
Pakistan, útok na univerzitu, Foto: ,
Terčom útoku ozbrojencov sa stala Univerzita Bacha Chána v Čarsade v provincii Chajbar Pachtunchvá na severozápade krajiny.
debata (6)

Agentúra Reuters uvádza, že hovorca Mohammad Chorásání vydal písomné vyhlásenie s týmto obsahom iba niekoľko hodín po tom, ako vysokopostavený veliteľ pakistanského Talibanu povedal, že na Báčá Chánovu univerzitu v Čársadde zaútočili štyria bojovníci tohto hnutia.

Chalífa Umar Mansúr stojaci na čele organizácie Tehríke Tálibán Pákistán poskytol rovnaké vyjadrenie taktiež agentúre AP, pričom nazval tento útok pomstou za usmrtenie vysokého počtu talibov pri zásahoch pakistanských bezpečnostných síl z posledných mesiacov.

Podľa Reuters je zatiaľ nejasné, prečo Taliban zverejnil navzájom si odporujúce vyhlásenia.

Pri útoku Talibanu na univerzitu v Pakistane zahynulo 21 ľudí

Dvadsaťjeden mŕtvych a desiatky zranených si vyžiadal stredajší útok ozbrojencov na univerzitu v severozápadnom Pakistane. Vyplýva to z novej bilancie, ktorú s odvolaním sa na políciu zverejnila agentúra AFP. Podľa jej zdrojov sa policajná akcia proti teroristom už skončila. K činu sa prihlásila pakistanská odnož islamistického hnutia Taliban.

Skupina militantov vtrhla v stredu na univerzitu na severozápade Pakistanu. Z areálu stále počuť streľbu a bolo počuť aj dva výbuchy.

Médiá uviedli, že traja strelci vošli do komplexu Univerzity Bádžá Chán v meste Džársadda v severozápadnej provincii Chajbar Paštúnchvá a spustili streľbu na študentov a pedagógov v triedach aj na internátoch.

Zatiaľ nie sú hlásené obete, uviedla tlačová agentúra Reuters. Pakistan už usmrtil a zatkol stovky podozrivých militantov, a to na základe protiteroristického plánu, ktorý je zakotvený aj v zákone. Plán schválili po masakre žiakov v škole v decembri 2014 v tomto nebezpečnom a nepokojnom severozápadnom regióne.

Zástupca hlavného policajného inšpektora Saíd Wazír povedal pre Reuters, že počet strelcov nie je známy, ale polícia sa už presunula do priestorov univerzity a pustila sa do prestrelky s útočníkmi, ktorá stále prebieha.

„Začali sme operáciu vo vnútri univerzity a pokúšame sa zachrániť študentov a personál inštitúcie,“ dodal Wazír.

Podľa lektora z katedry angličtiny, ktorý práve odchádzal z ubytovne do školy, bola väčšina študentov aj pedagógov v triedach, keď sa útok začal.

„Počul som jedného príslušníka bezpečnostných síl, ako hovorí niekomu do telefónu, že zabitých a ranených je mnoho,“ dodal lektor.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #streľba #univerzita