Džungľa pri Calais sa zmenšuje

Džungľa, utečenecký tábor neďaleko Calais, sa zmenšila. Nie však počtom ľudí. Aj po rozhodnutí francúzskych úradov z bezpečnostných dôvodov zrovnať so zemou časť tábora, tam žije približne päťtisíc ľudí. Malá časť ľudí sa zatiaľ presťahovala do kontajnerov v ohradenej časti.

20.01.2016 07:39
debata (10)

Rozhodnutie úradov vysťahovať časť ľudí a vytvoriť tzv. nárazníkovú zónu, aby zabránili utečencom naskakovať do kamiónov smerujúcich do Británie, vyvolalo v tábore napätie. Utečenci napokon určený priestor s pomocou dobrovoľníkov a mimovládok vyprázdnili.

Približne 1 500 ľudí presťahovali do iných častí tábora, medzi nimi asi 280 žien a 40 detí. „Ak by sme im nepomohli, boli by násilím vysťahovaní, prišli by o prístrešky a to, čo majú,“ povedala pre Guardian Émilie Poissonová z francúzskej mimovládky Acted.

Nie je to však ideálne riešenie. Tábor sa ešte viac zaľudňuje, čo najmä pre ženy a deti môže znamenať, že sa ocitnú v priestore, kde sa nebudú cítiť bezpečne.

Francúzske úrady ponúkli vysťahovaným utečencom možnosť ubytovania v kontajneroch. Sú vykurované a každý má kapacitu 12 postelí. Kontajnery vo vládou spravovanej časti sú obohnané plotom, tábor je vybavený kamerovým systémom a pri vstupe utečencom odoberajú odtlačky prstov.

Utečenci sa však obávajú, že ich to odstrihne od šance na dosiahnutie vysnívaného cieľa – teda vstupu do Británie.

V kontajneroch zatiaľ žije približne 300 ľudí, denne prijímajú asi 50. „Nechceli sme sa presťahovať, ale máme ženy a deti,“ povedal pre Guardian 42-ročný Sikander Noristany. Obavy mal najmä o deti, v noci, keď teploty padajú pod bod mrazu, by mohli zomrieť.

Tak ako iní v tábore, aj on bol ku kontajnerovému ohradenému táboru podozrievavý, cíti sa ako vo väzení. „Džungľu chcú zavrieť. Bude menšia a menšia a jedného dňa skončí,“ predpokladá Noristany.

Džungľa pritom nie je jediným táborom v okolí. Približne 35 kilometrov odtiaľ, pri prístavnom Dunkerque, sa od októbra rozrastá tábor v Grande Synthe. „Je to tu peklo na zemi. Modlíme sa, aby prestalo pršať,“ povedal 25-ročný Jutiyar, ktorý tu žije s matkou a bratom dva mesiace.

V noci od zimy nemôžu zaspať, niekedy zas stany odfúkne silný vietor. Celkovo je tu už takmer toľko ľudí ako v Džungli pri Calais. „Približne 3 000 ľudí, ktorí prežívajú v otrasných hygienických podmienkach,“ varoval Samuel Hanryon z Lekárov bez hraníc. Odhaduje, že medzi utečencami je asi 200 detí.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Calais