Počet útokov na moslimov vo Francúzsku sa vlani strojnásobil

Počet útokov proti moslimom vo Francúzsku sa v roku 2015 strojnásobil oproti predchádzajúcemu roku na asi 400. Uviedol to francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve v rozhovore, ktorý v stredu zverejnil francúzsky denník La Croix.

20.01.2016 08:11
Francúzsko, polícia, moslimovia Foto: ,
Policajt v Paríži hliadkuje pri mešite, do ktorej sa moslimovia schádzajú na modlitby. Kázne radikálnych imámov bývajú príčinou radikalizácie.
debata (17)

Tieto útoky minister odsúdil a vyzval na prísne potrestanie autorov podobných činov. Súčasne sa vyjadril aj k tvrdému stíhaniu prívržencov islamského radikalizmu.

Minister je presvedčený, že vo Francúzsku „ohromná väčšina moslimov trpí tým, že ich náboženstvo je odvádzané na scestie skupinou jednotlivcov, ktorí vedú neprijateľné preslovy“. V krajine podľa neho teraz v islamskej obci prebieha veľmi pozitívny jav, ktorý minister vníma ako posilňovanie republikánskych hodnôt medzi moslimami.

Je potrebné ich od toho neodradiť nejakými urážkami. Cazeneuve súčasne zdôraznil, že je potrebné bojovať proti všetkým moslimom, ktorí sa vzďaľujú republikánskym hodnotám a vydávajú sa na cestu islamského radikalizmu.

Oznámil, že od začiatku roku 2015 nechal vyhostiť 40 moslimských predstaviteľov, ktorí v mene islamu šírili nenávisť.

Mimoriadny stav zavedený vlani v novembri podľa ministra tiež umožnil vykonať 45 razií v mešitách a ďalších islamských duchovných centrách, z ktorých desať úrady zavreli. Vláda tiež zakázala tri moslimské združenia, ktoré sa vydávali za kultúrne, ale propagovali radikalizmus.

Od novembra sa vo Francúzsku celkovo uskutočnilo podľa ministra viac ako 3 000 domových prehliadok, ktoré umožnili zabaviť viac ako 500 zbraní. Bezpečnostné sily zatkli 400 osôb, z ktorých 42 formálne obvinili.

Asi 400 ľuďom nariadili domáce väzenie a niektorým z nich hrozí trestné stíhanie. „Bezpečnostné služby budú pokračovať vo veľmi opatrnom dohliadaní na osoby, ktoré môžu predstavovať nebezpečenstvo,“ dodal člen ľavicovej vlády.

Protimoslimské nálady vo Francúzsku a mobilizáciu vlády proti islamistom vyvolali dva atentáty, pri ktorých vlani v januári a novembri v Paríži džihádisti celkom zabili 147 ľudí a ďalšie stovky osôb sa zranili. Bezpečnosť v uliciach francúzskych miest pomáha zaisťovať armáda. Mimoriadny stav v krajine by sa mal skončiť koncom, februára.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #moslimovia #hrozba teroristických útokov