Ministri Kerry a Lavrov rokovali o Sýrii a Ukrajine

Mierové rokovania medzi sýrskou vládou a opozičnými skupinami by sa mali začať ešte tento mesiac, ako sa plánovalo. Uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po schôdzke so svojím americkým kolegom Johnom Kerrym v Zürichu. Lavrov novinárom povedal, že ani on, ani jeho náprotivok neuvažujú o odložení týchto rozhovorov znepriatelených strán o riešení sýrskeho konfliktu, ktoré sa majú začať v Ženeve 25. januára.

20.01.2016 10:34 , aktualizované: 17:30
Lavrov, Kerry Foto:
Šéfovia diplomacií USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov.
debata (71)

Ruský minister podľa agentúry Reuters tiež uviedol, že nedávne rokovania zástupca Kremľa Vladislava Surkova a námestníčky amerického ministra zahraničných vecí Victorie Nulandovej o ukrajinskej kríze vzišlo z iniciatívy prezidentov oboch krajín Vladimira Putina a Baracka Obamu a že tieto kontakty sú potrebné na to, aby pomohli zabezpečiť dlhodobé vyriešenie konfliktu medzi vládnymi silami a proruskými separatistami v Donbase na východe Ukrajiny.

Rokovanie v Zürichu bolo prvou tohtoročnou schôdzkou oboch ministrov.

Kerry dúfal, že sa mu podarí prekonať rozpory s Moskvou ohľadom zoznamu sýrskych opozičných síl, ktoré sa majú pondelňajších konzultácií v Ženeve zúčastniť. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov však pred schôdzkou ministrov povedal, že rozdiely v názoroch sú „veľmi hlboké".

Bezprostredne po stretnutí nebolo podľa agentúry AP jasné, či sa tieto rozpory podarilo prekonať. Americký rezort diplomacie iba uviedol, že obaja ministri označili za dôležité dosiahnuť pokrok na ceste k diplomatickému riešeniu krízy.

Kerry tiež apeloval na Rusov, aby využili svoj vplyv na sýrskeho prezidenta Bašára Asada na zabezpečenie okamžitého a nerušeného prísunu humanitárnej pomoci pre všetkých Sýrčanov, ktorí ju potrebujú.

Lavrov vyhlásil, že Rusko je pri dodávkach humanitárnej pomoci pripravené na užšiu koordináciu s medzinárodnou koalíciou, ktorú vedú Spojené štáty. Na humanitárne programy OSN a Červeného kríža vraj berie ohľad aj ruské letectvo pri svojich náletoch na teroristické zoskupenia v Sýrii.

Kerry a Lavrov sa naposledy osobne stretli 18. decembra v New Yorku. Od tej doby však podľa ruských zdrojov spolu najmenej štyrikrát hovorili telefonicky.

Americký minister má po rokovaní v Zürichu odísť do Davosu, kde sa zúčastní Svetového ekonomického fóra. Potom Kerryho čaká cesta do Saudskej Arábie, Laosu, Kambodže a Číny.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #john kerry #Sergej Lavrov #kríza na Ukrajine #vojna v Sýrii