Britská polícia vyšetrovala školáka z 'teroristického' domu

Zdanlivo banálna jazyková chyba priniesla veľké problémy desaťročnému britskému moslimovi, ktorý v školskom slohu napísal, že býva v teroristickom dome. Rodinu školáka vypočúvala polícia hneď na ďalší deň, pretože vedenie školy "priznanie" nahlásilo. Kritici tvrdia, že podobných prípadov, keď polícia preveruje zjavne nezmyselné podnety zo škôl, ktoré majú od vlaňajška povinnosť podozrivé správanie žiakov hlásiť, sú desiatky. Píšu o tom v stredu britské médiá.

20.01.2016 14:45
debata (2)

Chlapec zo školy v grófstve Lancashire chcel na hodine angličtiny napísať, že býva v radovom dome (anglicky terraced house), namiesto toho ho však označil za teroristický dom (terrorist house), čo sa v angličtine vyslovuje podobne. Vedenie ústavu jeho omyl vyhodnotilo ako podozrivý, takže nasledujúci deň v dome žiaka zvonili policajti, ktorí vypočuli rodinných príslušníkov a preskúmali obsah ich počítača.

Rodinu, ktorá si priala zostať v anonymite, výsluch šokoval a žiada verejné ospravedlnenie školy aj polície. Incident mal vraj negatívny vplyv na chlapcovu psychiku. „Vieme si predstaviť, že sa toto stane tridsaťročnému mužovi, ale nie malému dieťaťu. Toto by mu nemali robiť,“ povedala stanici BBC jeho sesternica. „Ak by sa učitelia mali o niečo starať, tak o jeho znalosti pravopisu.“

Lancashirská polícia tvrdí, že návštevu u rodiny vykonala poriadková polícia spolu so sociálnymi pracovníkmi, nie ľudia z protiteroris­tickej jednotky. K ďalším úkonom vraj polícia neprikročila.

Britský parlament vlani prijal protiteroristický zákon, ktorý okrem iného stanovil školám povinnosť oznámiť podozrivé aktivity detí. Podľa kritikov tohto pravidla učitelia z obáv, aby zákon neporušili, posielajú policajtom desiatky zbytočných podnetov.

Podľa Rady moslimov v Británii (MCB) ide o desiatky moslimských detí, na ktorých rodiny uzákonenie tejto povinnosti najviac dopadá. „Existujú vážne obavy, že ľudia žijúci svoj bežný život… sú vnímaní skôr ako teroristi než ako študenti,“ povedal BBC podpredseda najväčšej moslimskej organizácie v Británii Miqdaad Versi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Veľká Británia #polícia #školáci #Moslim