Rakúsko výrazne obmedzí príjem žiadateľov o azyl

Rakúsko tento rok prijme už len 37 500 žiadateľov o azyl a do roku 2019 ich má byť celkovo najviac 127 500. Zásadné rozhodnutie padlo na stredajšom rokovaní vlády s hajtmanmi spolkových krajín v úrade kancelára Wernera Faymanna. Vlani ešte Rakúsko prijalo 90 000 žiadateľov o azyl.

20.01.2016 16:07 , aktualizované: 21:19
rakúsko, hranice, utečenci, migranti, migračná... Foto: ,
"V Rakúsku nemôžem prijať všetky žiadosti o azyl," zdôraznil sociálny demokrat Faymann. (Ilustračné foto)
debata (41)

Sociálny demokrat Faymann, ktorý sa podobne ako vláda v Nemecku dlho bránil stanoveniu akýchkoľvek limitov, označil stanovené čísla za „normatív", zatiaľ čo podľa ľudovca a vicekancelára Reinholda Mitterlehnera ide o „hornú hranicu". Čo však bude nasledovať v prípade prekročenia uvedeného limitu, zostáva otvorené, poznamenala APA. Kancelár zároveň uviedol, že týmto krokom chce jeho vláda burcovať Európu. Okrem Nemecka alebo Švédska doteraz práve Rakúsko patrí k hlavným cieľom migrantov, ktorí smerujú cez juhovýchod Európy na západ kontinentu.

Prvé reakcie z Berlína na rozhodnutie Viedne sú zdržanlivé. „Je to rozhodnutie rakúskej vlády, ktoré nemám v úmysle komentovať," povedal podľa agentúry Reuters hovorca kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert. Avšak dodal, že „nemecká vláda naďalej dáva prednosť spoločnému európskemu riešeniu, ktoré mieri na príčiny migrácie s cieľom významne a výrazne znížiť počet utečencov".

„Nemôžeme v Rakúsku prijať všetky žiadosti o azyl," zdôraznil Faymann v súvislosti s dôvodmi, ktoré viedli k rozhodnutiu obmedziť príjem žiadateľov o azyl a k výraznej zmene doterajšej politiky Viedne. Dohodnutý postup pritom označil za „núdzové riešenie" alebo „plán B".

Podľa Faymanna je nové opatrenie druhým najlepším riešením. Očakáva totiž riešenie na európskej úrovni vrátane zabezpečenia vonkajších hraníc EÚ, kde majú byť zároveň zriaďované centra pre prijímanie a registráciu žiadateľov o azyl a odkiaľ sa majú byť utečenci posielaní do ďalších krajín EÚ.

„Veľké množstvo utečencov preťažuje náš systém," podporil predsedu vlády vicekancelár Mitterlehner.

Dohodnutá horná hranica pre tento rok je 37 500 žiadateľov, pre budúci rok 35 000 a pre rok 2018 iba 30 000. Od januára do konca júna 2019 sa potom počíta s prijatím ďalších 25 000 ľudí.

Pokiaľ ide o postup pri prípadnom prekročení stanovených limitov, nie je vláda podľa APA zatiaľ schopná povedať, ako bude postupovať. Chce si nechať vypracovať dva právne znalecké posudky, z ktorých potom bude vychádzať. Uvažuje napríklad o vytvorení špeciálnych zón v pohraničí, kde by čakali ľudia, ktorí prídu po naplnení limitu pre príjem žiadateľov. Kancelár sa zmienil o výraznom posilnení kontrol na hraniciach a Mitterlehner o možnom zvýšení počtu zamietnutých žiadostí. „Musíme výrazne posilniť kontroly na našich hraniciach," poznamenal Faymann, bez toho, aby opatrenie bližšie špecifikoval.

Výsledky stretnutia ostro kritizovala časť sociálnodemokra­tickej strany (SPÖ). Napríklad viedenská radkyňa Sonja Wehselyová na Facebooku napísala, že stanovenie hornej hranice je „diametrálnom rozpore s ľudským právom na azyl", čo je podľa nej zrejme aj dôvod, prečo v návrhu chýbajú konkrétne opatrenia, ako horný limit presadiť. „Som si istá, že to ukáže aj ústavnoprávne preskúmanie. Aj do budúcnosti musí platiť, že ľudia, ktorí sú na úteku pred vojnou a terorom, musia u nás v Rakúsku dostať ochranu a bezpečnosti," napísala viedenská politička.

Podľa mienky ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej bude tohtoročná hranica 37 500 žiadostí o azyl v skutočnosti znamenať skorú „stopku". Predpokladá totiž, že tento limit sa naplní už pred letom.

Ministerka tiež dala najavo, že je s výsledkami rokovania vcelku spokojná. „Bolo rozhodnuté o všetkom, čo je podľa mňa pre budúcnosť našej krajiny dôležité," konštatovala podľa APA.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #utečenci #Werner Faymann #žiadatelia o azyl