Rusko oficiálne prelomilo hranicu milióna HIV-pozitívnych

Ruské úrady oznámili, že počet ľudí nakazených vírusom HIV, ktorý spôsobuje chorobu AIDS, oficiálne dosiahol jeden milión. Experti však odhadujú, že skutočný počet môže byť aj o pol milióna ľudí vyšší, uviedla agentúra Interfax.

20.01.2016 20:23
debata (112)

„Do databázy údajov o HIV-pozitívnych občanoch bol 20. januára oficiálne zapísaný údaj o milióntom pacientovi," povedal Vadim Pokrovskij, ktorý riadi federálne centrum pre prevenciu a boj s AIDS.

Milióntym nositeľom HIV sa podľa neho stala dvadsaťšesťročná žena, ktorá sa nechala vyšetriť v Rostove na Done.

Prvý prípad HIV bol v Rusku zaznamenaný v roku 1987. Od tej doby chorobe podľahlo okolo 205-tisíc Rusov. Predvlani bolo mŕtvych 24 416, čo bolo o deväť percent viac ako v predchádzajú­com roku.

Rusko má približne 146 miliónov obyvateľov. Je jednou z mála krajín, kde je epidémia HIV/AIDS stále na vzostupe. Vlani na jar sa uvádzalo, že vírusom HIV je infikovaných asi pol percenta populácie – a takmer každý stý vo vekovej skupine 14 až 49 rokov.

Pokrovskij odhadol, že za minulý rok pribudlo viac ako 93-tisíc nových prípadov, čo je najviac za celú dobu. „Je celkom pravdepodobné, že len počas novoročných sviatkov sa nakazilo ďalších päť až šesťtisíc Rusov," poznamenal expert.

Rusko tento rok podľa ministerky zdravotníctva zdvojnásobí výdavky na boj proti HIV/AIDS, ale mnohí lekári sa obávajú, že to nebude stačiť.

Ešte v roku 2010 bolo HIV-pozitívnych pol milióna. Každý mesiac sa podľa úradných údajov objaví v Rusku 8-tisíc nových prípadov.

HIV/AIDS sa v povedomí ruskej verejnosti spája s homosexualitou a cudzoložstvom, a to aj pod vplyvom pravoslávnej cirkvi, ktorá sa stavia proti používaniu prezervatívov.

Miliónta pacientka sa nakazila pri pohlavnom styku, čo je podľa Pokrovského typické: každý päťdesiaty Rus vo veku medzi 25 až 40 rokov je totiž HIV pozitívny.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HIV #AIDS