Akademici draho zaplatia za petíciu proti vláde, povedal Erdogan

Akademici, ktorí v minulých dňoch podpísali petíciu kritizujúcu tureckú vojenskú ofenzívu proti Kurdom, za svoju „zradu" draho zaplatia, vyhlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Petícia, ktorú podpísali aj niektorí akademici mimo Turecka, už má viac než 1 200 signatárov. Desiatky vedcov už boli v Turecku zatknutí a v prípade odsúdenia im môže hroziť až päť rokov väzenia. Tureckých kolegov, ktorí čelia represiám, podporilo vo svojom vlastnom vyhlásení 17 vedcov z Česka a Slovenska.

20.01.2016 20:58
erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (94)

„Takže vy si myslíte, že budete môcť ohroziť jednotu tohto národa a naďalej viesť pohodlný život vďaka mzdám, ktoré dostávate od štátu, bez toho aby ste za to zaplatili? Táto doba sa skončila," povedal Erdogan v prejave v Ankare.

„V ústavnom štáte, ako je Turecko, takzvaní intelektuáli, ktorí ohrozujú jednotu národa, nemajú právo páchať zločiny. Nemajú imunitu," dodal Erdogan.

Petícia kritizuje postup tureckej vlády proti kurdskej menšine na juhovýchode krajiny. Armáda vlani začala rozsiahlu ofenzívu proti bojovníkom zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) potom, čo sa v júli zrútilo dvojročné prímerie medzi Ankarou a PKK a boli prerušené obojstranné mierové rozhovory. Intenzívne boje začali, keď sa Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iraku a okrem radikálneho Islamského štátu sa rozhodla bojovať aj proti Kurdom. Erdogan nedávno povedal, že v roku 2015 bolo zabitých viac ako 3 000 bojovní­kov PKK.

Akademici v petícii okrem iného žiadajú, aby vláda ukončila „úmyselné masakry a deportácie Kurdov a ďalších ľudí v regióne", a označujú vládnu operáciu za zločin. „Bolo porušené právo na život, slobodu a na bezpečie a bol porušený aj zákaz mučenia a zlého zaobchádzania daný ústavou a medzinárodnými konvenciami," uvádza sa v texte. Jeho autori tiež naliehajú na to, aby sa zástupcovia vlády vrátili k rokovaciemu stolu a riešili problémy s Kurdmi mierovou cestou. K petícii sa pripojilo aj viacero univerzitných pedagógov zo zahraničia, okrem iného americký lingvista Noam Chomsky a slovinský filozof Slavoj Žižek.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #petícia #Kurdi #Recep Tayyip Erdogan #PKK #akademici