Sierra Leone potvrdila nový prípad eboly

Sierra Leone potvrdila nový prípad eboly. Ide o druhý prípad za necelý týždeň, poznamenala agentúra AP. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pritom minulý týždeň vyhlásila, že vírusová epidémia tejto choroby sa v celej západnej Afrike oficiálne skončila. Samotná Sierra Leone oznámila koniec epidémie vlani 7. novembra.

20.01.2016 22:49
debata (4)

Hovorca sierraleonského ministerstva zdravotníctva uviedol, že novou pacientkou je tridsaťosemročná žena, príbuzná, ktorá sa starala o nedávnu obeť eboly Mariatu Jallohovú. Tá zomrela 12. januára a prítomnosť vírusu u nej zistili posmrtne.

Podľa WHO sú nové prípady eboly „pravdepodobne výsledkom faktu, že vírus zostáva prítomný v tele preživších aj po ich uzdravení". Už skôr experti odhalili, že vírus v niektorých telesných tekutinách, ako je semeno, môže prežiť až deväť mesiacov. Ebola by sa tak „v zriedkavých prípadoch mohla prenášať medzi sexuálnymi partnermi", uviedla Svetová zdravotnícka organizácia.

Ebola je jednou z najobávanejších chorôb na svete. Je vysoko nákazlivá a úmrtnosť u nej dosahuje až 90 percent. Proti chorobe zatiaľ neexistuje úplne spoľahlivý liek, ani vakcína. Najviac nádejí vedci vkladali do americko-kanadského liečivá ZMapp, japonského antivirotiká Avigan či niektorých vakcín. Ďalšie látky proti ebole vyvinul tento rok tím virológov v americkej farmaceutickej firme Gilead Sciences pod vedením českého vedca Tomáša Cihlářa. Chorobe podľa štatistík WHO podľahlo vyše 11 300 ľudí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ebola #Sierra Leone