Nemecko predĺži hraničné kontroly na neurčito

Nemecko predĺži na neurčito kontroly, ktoré zaviedlo na hraniciach kvôli utečeneckej kríze. V rozhlasovej stanici MDR to vo štvrtok ráno povedal minister vnútra Thomas de Maiziére.

21.01.2016 08:46 , aktualizované: 09:20
debata (7)

Nemecká polícia stráži hranice od septembra, keď sa prudko zvýšil počet prichádzajúcich utečencov, doteraz sa počítalo s ukončením kontrol v polovici februára.

Krajiny, ktoré sú súčasťou schengenského priestoru bez vnútorných hraničných kontrol, môžu tieto kontroly obnoviť vo výnimočných prípadoch, keď môže byť ohrozená ich bezpečnosť alebo verejný poriadok.

Podľa európskych zmlúv je možné kontroly zaviesť na 30 dní s možnosťou predlžovania, zároveň je nutné informovať o tom ostatné krajiny Európskej únie a Európsku komisiu.

„Teraz nevidím okamih, keď by bolo možné kontroly ukončiť,“ povedal de Maiziére. Zároveň však podotkol, že národné riešenie nemôže byť kľúčom pre vyriešenie utečeneckú krízu.

Podľa neho je potrebné zabezpečiť ochranu vonkajších hraníc Európskej únie, v spolupráci s Tureckom obmedziť pohyb utečencov cez Egejské more a zlepšovať podmienky v krízových krajinách, aby ľudia nemali takú motiváciu vydať sa na cestu do Európy.

Minister tiež uviedol, že Nemecku sa teraz darí na hraniciach registrovať všetkých utečencov a na rozdiel od konca minulého roka už nerozdeľuje medzi spolkové krajiny utečencov, ktorí nebli zatiaľ zaregistrovaní. „Tiež vraciame späť ľudí, ktorí nemajú žiadne platné doklady a nechcú v Nemecku požiadať o azyl,“ povedal.

Podľa neho je však nutné počet prichádzajúcich utečencov ďalej výrazne znížiť. „V januári ich v priemere prichádza výrazne menej, niekedy aj menej ako 2 000 denne. Stále to ešte nie je dosť, navyše sa tu prejavuje efekt zimy, keď utečencov prichádza menej,“ povedal de Maiziére.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #hraničné kontroly