USA požiadali NATO o poskytnutie systému AWACS proti IS

Spojené štáty požiadali NATO o pomoc pri medzinárodnom vzdušnom ťažení proti militantom džihádistickej skupiny tzv. Islamský štát v Sýrii. Požiadavka sa týka poskytnutia prieskumných lietadiel, informovala vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na príslušné zdroje.

22.01.2016 07:04
debata (16)

Severoatlantická aliancia však dosiaľ odmietala angažovať sa priamo v sýrskom konflikte – sčasti aj pre obavy niektorých členských krajín NATO, napríklad Nemecka, že takýto krok by skomplikoval mierové rokovania. Na pozície extrémistov v Sýrii útočí vojenská koalícia pod velením USA.

Požiadavka Washingtonu voči NATO o poskytnutie Vzdušného systému včasného varovania a riadenia (AWACS) prišla v decembri. Systém by spojeneckým silám pomohol pri koordinácii leteckých zásahov proti extrémistom.

Flotila 16 lietadiel systému AWACS má základňu pri nemeckom meste Geilenkirchen neďaleko holandských hraníc. Ide prevažne o špeciálne upravené stroje typu Boeing-707, ktorých posádku tvorí 16 členov vrátane počítačových a radarových expertov. Tieto lietadlá však nie sú vyzbrojené.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #Sýria #IS #AWACS