Generál Pavel: Rusko má malú vôľu komunikovať s NATO na vojenskej úrovni

Rusko má iba malú vôľu komunikovať so Severoatlantickou alianciou na vojenskej úrovni, hoci verejne hovorí o opaku. Po rokovaní náčelníkov generálnych štábov aliančných krajín to v Bruseli uviedol šéf Vojenského výboru NATO generál Petr Pavel. Od svojho nástupu do funkcie vlani v júni sa niekoľkokrát neúspešne pokúsil na vojenskej úrovni komunikáciu otvoriť.

22.01.2016 07:36
Petr Pavel Foto: ,
Šéf Vojenského výboru NATO český generál Petr Pavel.
debata (288)

Komunikačné kanály však podľa neho nie sú medzi Ruskom a západnými spojencami uzavreté úplne. Moskva vraj totiž na vojenskej úrovni komunikuje priamo s niektorými členskými krajinami aliancie. NATO prerušilo z dôvodu ukrajinskej krízy v roku 2014 svoju vojenskú i politickú spoluprácu s Ruskom.

„Všetci chápeme, že dialógu sa na politickej a vojenskej úrovni nevyhneme, ak sa chceme vyvarovať strategickým nedorozumenia a zabrániť incidentom, ako bolo zostrelenie ruského lietadla, ktoré vstúpilo do tureckého vzdušného priestoru," podotkol Pavel.

Rusko, ktoré v sýrskej občianskej vojne letecky podporuje režim prezidenta Bašára Asada, prišlo vlani koncom novembra o vojenské lietadlo po tom, čo stroj zostrelilo turecké letectvo. Turecko, ktoré je členskou krajinou NATO, uvádza, že ruské lietadlo narušilo jeho vzdušný priestor, Moskva to popiera.

Podľa vrchného veliteľa aliančných síl v Európe Philipa Breedlovea práve nad Sýriou začala fungovať „séria technických dohôd" medzi „rusko-sýrskou" stranou a leteckými silami západnej koalície, ktorá v oblasti útoči na pozície teroristické organizácie Islamský štát (IS).

„Dohody sa dodržiavajú, žiadne incidenty už nejakú dobu neboli," poznamenal Breedlove. V súvislosti s týmito technickými dohovormi sa podľa neho pravidelne odohrávajú rokovania technického charakteru. Rusi podľa neho teraz vo východnom Stredomorí výrazne zvyšujú svoje možnosti protivzdušnej aj pozemnej obrany.

Breedlove zdôraznil, že na IS neútočí NATO, ale širšia medzinárodná koalícia. Podľa agentúry DPA však už Spojené štáty požiadali alianciu o príspevok, ktorým by mal byť lietadlo AWACS včasnej vzdušnej výstrahy. Práve tieto stroje sú jedným z mála prostriedkov, ktoré má aliancie k dispozícii ako organizácia.

Generál Pavel pred novinármi pripomenul, že ruské útoky smerujú proti IS len asi v 30 percentách prípadov. Podľa neho väčšinou mieria na protiasadovské opozičné sily. „Malo by väčší efekt, keby ruskej letectvo zvýšilo podiel útokov na IS. Zatiaľ je to skôr komplikácia. Musíme urovnávať mnoho aktivít namiesto koordinovanej spolupráce," poznamenal.

Spolupráca medzi NATO a Ruskom sa výrazne zhoršila v dôsledku ukrajinskej krízy a ruského zapojenie sa do diania na východe Ukrajiny, kde bojujú proruskí separatisti. Breedlove upozornil, že v posledných dvoch týždňoch rastie intenzita prestreliek na línii prímeria medzi separatistickými silami a ukrajinskými jednotkami. „Zase vidíme zranených a umierajúcich vojakov," podotkol. Dobrou správou by podľa neho mohlo byť, že do akcie zatiaľ nie sú nasadené zbrane ťažkého kalibru, časté sú však súboje za použitia ručných zbraní a protitankových striel.

288 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Sýria #Ukrajina #Bašár al-Asad #Philip Breedlove #Petr Pavel