Väznice Mjanmarska opustilo ďalších 18 politických väzňov

Mjanmarské úrady prepustili prvých 18 zo stovky politických väzňov, ktorí majú opustiť väzenie v najbližších dňoch. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na pracovníkov najväčšej mjanmarskej väznice Insein. Väzni vyšli na slobodu krátko pred zostavením novej vlády po novembrovom volebnom víťazstve opozície vedenej Do Aun Schan Su Ťij.

22.01.2016 08:50
mjanmarsko, väzni Foto: ,
debata

Medzi oslobodenými prevažujú ľudia, ktorých uväznili za protesty proti predchádzajúcemu vojenskému režimu, uviedla väzenská správa. Oficiálnym dôvodom ich prepustenia je Svetová mierová konferencia budhistov, ktorá sa začína v Mjanmarsku.

V krajine bolo podľa západných zdrojov väznených okolo 2 000 novinárov, občianskych aktivistov a opozičných politikov, medzi politickými väzňami boli dokonca aj herci. Vláda, ktorá nahradila v roku 2011 vojenskú juntu a začala demokratické reformy, ich už stovky prepustila.

Podľa ochrancov ľudských práv je však v krajine stále ešte z politických dôvodov vo väzení mnoho ľudí. V decembri ich údajne bolo 129 a 408 ďalších čakalo na súd.

Nový parlament, ktorý ovládne Národná liga pre demokraciu riadená Su Ťij, zasadne po prvý raz 1. februára.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mjanmarsko #Aun Schan Su Ťij