Google zablokoval až 780 miliónov klamlivých reklám

Americká internetová spoločnosť Google v roku 2015 zablokovala celosvetovo vyše 780 miliónov reklamných kampaní, ktoré boli klamlivé alebo podvodné. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie spoločnosti.

22.01.2016 11:59
debata (2)

Počet zablokovaných reklám je o polovicu vyšší v porovnaní s rokom 2014. Medzi postihnutými bolo 10 000 stránok a 18 000 reklám vytvorených za účelom predaja falzifikátov a takmer 7 000 ďalších webových stránok, ktoré hackeri využívali k takzvanému phishingu, podvodnej metóde pre získavanie citlivých dát.

Viac ako 12,5 milióna zablokovaných reklám propagovalo chybné zdravotnícke a farmaceutické výrobky, napríklad lieky neschválené na predaj. Po mnohých sťažnostiach užívateľov Google zablokoval okolo 30 000 webov, ktoré poskytovali zavádzajúce a nepravdivé informácie o „zázračných“ prostriedkoch na chudnutie.

O stránkach určených na zablokovanie rozhoduje okrem automatických počítačových algoritmov tím zložený približne z tisícky ľudí, uviedla AFP. Chybné stránky taktiež môžu Googlu nahlásiť nespokojní užívatelia.

Firma Google poskytuje veľkú väčšinu svojich internetových služieb zdarma, hlavnú časť jej príjmov tvoria výnosy z reklám.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #podvod #reklama #klamanie #internetové stránky