Nemecká polícia vraj dokáže kontrolovať hranice najviac tri týždne

Nemecká polícia môže zabezpečovať kontroly hraníc ešte nanajvýš tri týždne, na dlhší čas nemá dosť personálnych síl. Denníku Neue Osnabrücker Zeitung to povedal šéf policajných odborov Jörg Radek. Minister vnútra Thomas de Maiziére vo štvrtok uviedol, že Nemecko z dôvodu utečeneckej krízy predĺži hraničné kontroly na neurčito, doteraz sa počítalo s ich ukončením v polovici februára.

22.01.2016 12:04
nemecko, mníchov, polícia, vojaci, Foto: ,
Z dôvodu nasadenia na hraniciach musí nemecká polícia obmedzovať iné činnosti, ako je napríklad ochrana letísk a vlakových staníc alebo zaisťovanie bezpečnosti na futbalových zápasoch.
debata (19)

„Po dobu možno troch týždňov to zvládneme, ale dlhšie nám personálne sily nevystačia. Dostali sme sa na hranicu maximálneho zaťaženia," povedal Radek. Od polovice septembra, keď zaviedli hraničné kontroly, nazbierali podľa neho policajti slúžiaci na hraniciach dva milióny hodín nadčasov, čo zodpovedá práci dodatočných 1 100 policajtov.

Podľa Radka musí polícia pre nasadenie na hraniciach obmedzovať iné činnosti, ako je napríklad ochrana letísk a vlakových staníc alebo zaisťovanie bezpečnosti na futbalových zápasoch. Ani personálne posilnenie o 3 000 policajtov v nasledujúcich troch rokoch, ktoré schválila vláda, podľa odborov situáciu rýchlo nezlepší. „Pomôže nám to až o tri roky, tých ľudí predsa nemôžeme hneď nasadiť," povedal Radek.

Nemecko zaviedlo hraničné kontroly v septembri, keď sa prudko zvýšil počet prichádzajúcich utečencov. Podľa doterajšieho plánu sa mali kontroly skončiť 13. februára, de Maiziére však vo štvrtok vyhlásil, že v súčasnosti nevidí moment, ku ktorému by bolo možné ochranu hraníc odvolať, a uviedol, že kontroly predĺžia na neurčito.

Proti pokračovaniu hraničných kontrol sa vyslovili veľké firmy aj odbory. Kontroly podľa nich komplikujú medzinárodnú dopravu, čo spôsobuje podnikom mimoriadne náklady a ohrozuje pracovné miesta.

Krajiny, ktoré sú súčasťou schengenského priestoru bez vnútorných hraničných kontrol, môžu tieto kontroly obnoviť vo výnimočných prípadoch, keď môže byť ohrozená ich bezpečnosť alebo verejný poriadok. Podľa európskych zmlúv je možné kontroly zaviesť na 30 dní s možnosťou predlžovania, zároveň je nutné informovať o tom ostatné krajiny Európskej únie a Európsku komisiu.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #polícia #schengen #utečenci #hraničné kontroly