Rakúsky limit pre utečencov čelí zväčša kritike, Orbánovi sa pozdáva

Plán rakúskej spolkovej vlády na zavedenie limitu pre počet žiadateľov o azyl narazil na protesty doma aj v zahraničí. Sólovú akciu Viedne, ktorá vyvolala podobnú reakciu v niektorých balkánskych krajinách, kritizoval aj nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Otvorený list vyzývajúci k stiahnutiu návrhu vláde zaslali aj poprední rakúski spisovatelia, informovala o tom agentúra APA. Ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová však na opatrení trvá a považuje ho aj za spôsob nátlaku na ďalšie európske krajiny.

22.01.2016 14:14
grécko, utečenci Foto: ,
Na rozhodnutie Rakúska už reagovali aj ďalšie krajiny. Macedónsko vo štvrtok obmedzilo tranzit migrantov cez svoje územie. K rovnakému kroku následne siahlo aj Slovinsko. Obe krajiny budú ďalej po takzvanej balkánskej trase púšťať len utečencov, ktorí chcú o azyl požiadať v Rakúsku či Nemecku.
debata (13)

„Musel som sa zhlboka nadýchnuť, keď som počul, že to rozhodnutie (Rakúšania) urobili bez bližšej dohody s nami," uviedol Schäuble v rozhovore pre spravodajský server Spiegel. „Kancelárka (Merkelová) sa v uplynulých mesiacoch vždy snažila o úzku spoluprácu s Rakúskom," dodal.

Schäuble tiež zopakoval kritiku niektorých európskych krajín, ktoré podľa neho majú na rozdiel od nedávnej krízy okolo spoločnej meny pocit, „že sa ich problém (migrácia) netýka". „Považujem to za chybné, ale oni to tak jdnoducho vidia," povedal minister, ktorý zároveň varoval pred stroskotaním Európskej únie. „Ak zničíme schengenský systém, je Európa vážne ohrozená – politicky aj ekonomicky," dodal Schäuble.

Už vo štvrtok kritizoval rozhodnutie Rakúska nemecký minister vnútra Thomas de Maizière. Rovnako ako on pochybuje o možnosti zaviesť limit do praxe aj jeho vládny kolega, minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

Otvoreným listom sa proti plánu rakúskej vlády kancelára Wernera Faymanna zaviesť „hornú hranicu" počtu žiadateľov o azyl postavilo tiež 33 popredných rakúskych spisovateľov. Avizovaným krokom sa podľa nich Rakúsko vzdáva existujúceho právneho poriadku. Krok označujú za „morálny a právny bankrot Rakúska". Pod list sa podpísali významní autori vrátane nositeľky Nobelovej ceny za literatúru Elfriede Jelinekovej, Marlene Streeruwitzovej, Barbary Frischmuthovej či Michaela Köhlmeiera.

Rakúsko verí v dominový efekt

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová návrh, na základe ktorého by Viedeň tento rok prijala len 37 500 žiadateľov o azyl a do roku 2019 celkovo najviac 127 500, ale znovu obhajovala. Limit je podľa nej spôsobom, ako zatlačiť na ďalšie európske krajiny. „Je to volanie o pomoc," uviedla. Rakúsko, Nemecko a Švédsko podľa nej nemôžu niesť všetku ťažobu migračnej krízy.

„Naším opatrením dosiahneme presne toho, čo sme v skutočnosti chceli: Vyvolá totiž dominový efekt … v celej Európe," uviedla ministerka. Cieľom Rakúska je vraj to, aby sa politika voči migrantom sprísnila v celej EÚ. „Môžeme hovoriť o zásadnom obrate v migračnej politike," uviedla. Odporcovia „hornej hranice" podľa Miklovej-Leitnerovej nahrávajú populistom a radikálom. Bez obmedzenia počtu žiadateľov o azyl „Európa stroskotá a to rýchlejšie, než si niektorí dokážu predstaviť".

Utečenci na grécko-macedónskej hranici. Foto: Reuters, ALEXANDROS AVRAMIDIS
utečenci, macedónsko Utečenci na grécko-macedónskej hranici.

„Dominový efekt", o ktorom ministerka hovorila, sa začal vo štvrtok v Macedónsku, ktoré obmedzilo tranzit migrantov cez svoje územie. K rovnakému kroku následne siahlo aj Slovinsko. Obe krajiny budú ďalej po takzvanej balkánskej trase púšťať len utečencov, ktorí chcú o azyl požiadať v Rakúsku či Nemecku.

Za zavedenie limitu sa na svetovom ekonomickom fóre v Davose postavil tiež minister zahraničných vecí Sebastian Kurz. Rakúsko sa podľa neho dlho snažilo prehovoriť ostatné európske štáty, aby prijali svoj diel zodpovednosti a odľahčili tak Viedni. „Nie sme pripravení prijať totálne preťaženia svojej krajiny," uviedol Kurz. „Nie je možné, aby vysídlenci, ktorí prichádzajú do Európy, prešli jednoducho niekoľkými bezpečnými krajinami a vyberali si, v ktorej krajine požiadajú o azyl," dodal.

Orbán hovorí o víťazstve rozumu

Rozhodnutie stanoviť limity na počet prijímaných žiadateľov o azyl je podľa predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána „víťazstvom rozumu". Orbán, ktorý za svoje postoje k terajšej migračnej kríze čelí medzinárodnej kritike, to povedal v rozhovore pre maďarskú rozhlasovú stanicu Kossuth.

„Dogmatické myslenie kapitulovalo pred realitou a zdravým rozumom," uviedol Orbán podľa agentúry MTI. Dodal, že Európa nemôže prijímať veľké množstvo ľudí bez obmedzenia a kontroly. Podľa neho stanoviskom Maďarska je, že by bolo lepšie, keby do Európy neprichádzali žiadni migranti.

Premiér zároveň tvrdil, že nech utečenci zvolia akúkoľvek cestu do Európy, „je úplne isté, že nepôjdu cez Maďarsko". V tejto súvislosti poznamenal, že už je všetko pripravené na postavenie plotu na pomedzí s Rumunskom a v prípade nutnosti uzatvoria aj tento úsek štátnej hranice.

Maďarsko už vlani na jeseň vybudovalo podobné bariéry na hraniciach najprv so Srbskom a následne aj s Chorvátskom, aby znemožnilo priechod cez svoje územie desaťtisícom migrantov utekajúcich z Blízkeho východu, Ázie a Afriky pred vojnami a chudobou do bohatých západoeurópskych krajín.

Orbán tiež zopakoval kritiku voči Európskej komisii z dôvodu takzvanej bruselizácie, teda odopierania možnosti jednotlivých členských štátov EÚ zvoliť si vlastné riešenie problémov. Podľa neho sa hovorí o spoločných európskych riešeniach, ale v skutočnosti sa nič nerobí. Odoberanie právomocí národným štátom pri neschopnosti poskytnúť alternatívne riešenie Európu oslabí, tvrdil podľa MTI Orbán.

Maďarskému premiérovi sa za jeho tvrdý postoj voči utečencom pri riešení migračnej krízy – vrátane budovania hraničných plotov a prísnejšieho postihu za ilegálny vstup na maďarskej územie – dostalo ostrej medzinárodnej kritiky. Nevôľu vzbudil nielen v Bruseli, ale aj v metropolách niektorých únijných štátov, vrátane Rakúska a Nemecka, ktoré teraz od svojho, predtým veľmi ústretového postoja k migrantom, ustupujú.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #hranice #utečenci #limit