Tunisko vyhlásilo nočný zákaz vychádzania

Po niekoľkých dňoch demonštrácií a nepokojov Tunisko vyhlásilo na celom území štátu nočný zákaz vychádzania. S odvolaním sa na ministerstvo vnútra o tom informovali svetové agentúry. Tunisania protestujú proti zlej hospodárskej situácii a vysokej miere nezamestnanosti.

22.01.2016 14:40
Tunisko, protest, demonštrácia, policajti Foto: ,
Demonštranti v metropole Tunisu napádali policajné stanice, a dokonca zapálili niekoľko automobilov bezpečnostných.
debata (2)

Zákaz vychádzania bude platiť od 20:00 do 5:00 miestneho času, a to odo dnes do odvolania. Ministerstvo jeho vyhlásenie zdôvodnilo útokmi na verejný a súkromný majetok a ohrozením bezpečnosti „vlasti a občanov“.

Sociálne nepokoje v Tunisku zúria už niekoľko dní. Najprv začali na západe krajiny, postupne sa však rozšírili aj do ostatných častí Tuniska. Počas poslednej noci demonštranti v metropole Tunisu napádali policajné stanice, a dokonca niekoľko automobilov bezpečnostných zložiek zapálili. Dav údajne vykradol aj niekoľko obchodov a bánk. Pri protestoch v uplynulých dňoch zomrel najmenej jeden policajt.

Podobné protesty kvôli zlým životným podmienkam viedli v roku 2011 k tzv. jazmínovej revolúcii a k pádu režimu autoritárskeho tuniského prezidenta Zina Abidin bin Alího. Tuniský prípad viedol k vlne ľudových protestov aj v iných krajinách, ktorá vošla do povedomia ako arabská jar.

Nepokoje v roku 2011 vyvolali upálenia mladého obchodníka so zeleninou Muhammada Buazízího. Podobný prípad vyvolal nepokoje aj teraz. V nedeľu spáchal samovraždu v meste Kaserín mladík, ktorý stratil prácu. Zabil sa elektrickým prúdom, keď vyliezol na stožiar vysokého napätia.

Tunisko je jedinou arabskou krajinou, ktorej arabská jar priniesla demokraciu. Na miestne hospodárstvo závislé na cestovnom ruchu však tvrdo dopadli dva teroristické útoky z minulého roka. Pri útoku na budovu múzea Bárdá v centre tuniskej metropoly zahynulo 24 ľudí, z toho 20 zahraničných turistov. V letovisku Súsá následne postrieľal tuniský mladík na pláži a pri hotelovom bazéne 38 ľudí, prevažne britských turistov.

Nezamestnanosť v Tunisku dosahuje 15 percent, medzi mladými ľuďmi je však až tridsaťpercentná.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #Tunisko #nočný zákaz vychádzania #jazmínová revolúcia