Príbuzný sýrskeho prezidenta vraždil, pôjde na 20 rokov za mreže

V Sýrii odsúdili na 20 rokov väzenia blízkeho príbuzného prezidenta Assada za vraždu dôstojníka. Zabil ho vlani pri konflikte v dopravnej zápche. Prípad vyvolal napätie v komunite sýrskych vládnucich alavitov.

22.01.2016 15:53
sýria, prezident, baššár al-asad, asad, bašár... Foto: ,
Sýrsky prezident Bašár Asad sľúbil, že zločinec bude potrestaný, nech je to ktokoľvek.
debata (34)

Podľa sýrskych súdnych zdrojov bol Sulajmán Asad odsúdený tribunálom v Latakíji, ktorá je baštou alavitov, ku ktorým patrí aj prezident Asad. Sulajmán je synom Asadovho bratranca Hilala.

Obeťou augustového incidentu bol plukovník letectva Hasan Šajch. V aute s ním išiel jeho brat Násir, ktorý vypovedal, že Sulajmán Asad Hasana Šajcha „chladnokrvne zavraždil“, keď sa vozidlá ocitli v zápche a Šajch Asadovo vozidlo na križovatke predbehol. Asad ho vraj zastrelil.

Sulajmána zatkli niekoľko dní po incidente. Podľa sýrskych zdrojov je známy ako násilník, ktorý pri sebe nosil zbraň a ohrozoval ňou ľudí beztrestne s tvrdením, že patrí k prezidentovej rodine. Po smrti plukovníka, ktorý bol tiež členom menšiny alavitov, sa v provincii Latakíja konala demonštrácia. Prezident vtedy sľúbil, že zločinec bude potrestaný, nech je to ktokoľvek.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Sýria #Bašár al-Asad #alaviti