Bavorský minister nevylučuje vyradenie Grécka zo Schengenu

Ak Grécko nebude lepšie chrániť svoje hranice, je možné uvažovať o jeho vylúčení zo schengenského priestoru voľného pohybu. V piatok to na regionálnej bezpečnostnej konferencii v Bulharsku vyhlásil bavorský krajinský minister vnútra Joachim Herrmann, uviedla agentúra DPA.

22.01.2016 15:53
debata (3)

Svojim komentárom tak reagoval na návrh českého premiéra Bohuslava Sobotku, podľa ktorého by v prípade zlyhania ochrany Schengenu mal vzniknúť záložný hraničný systém na línii Bulharsko-Macedónsko.

Podľa Herrmanna môže byť Grécko k vylúčeniu z európskeho priestoru voľného pohybu donútené tým, že nebude plniť svoje záväzky k efektívnej ochrane hraníc. Bavorský politik tiež zdôraznil, že jeho Mníchov a ani Berlín nechcú urobiť z Bulharska a Macedónska čakaciu zónu pre utečencov. Tým podľa DPA odkázal na Sobotkov návrh.

Grécky minister zahraničia Nikos Kotzias naopak považuje uzatvorenie hraníc za nemožné. „Ak by sme chceli utečencov zastaviť, musíme proti nim bojovať. Musíme ich bombardovať, potápať ich lode a nechávať ľudí utopiť sa,“ povedal Kotzias v rozhovore pre piatkové vydanie berlínskeho denníka Die Tageszeitung.

„To odporuje ako ľudskosti, tak práve EÚ a medzinárodným konvenciám,“ dodal. Schengenský priestor tvorí teraz 26 štátov. S výnimkou Írska, Británie, Rumunska, Bulharska, Chorvátska a Cypru sú jeho členmi všetky krajiny EÚ, z krajín mimo únie sa k zóne voľného pohybu pripojili Švajčiarsko, Lichtenštajnsko, Nórsko a Island.

O vstup do priestoru bez vnútorných hraničných kontrol sa v súčasnosti usilujú Chorvátsko, Bulharsko, Rumunsko a Cyprus, naopak Británia a Írsko majú vlastné cestovné únie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #schengen #Bavorsko