Zomrel český europoslanec Miloslav Ransdorf

Vo veku 62 rokov zomrel český europoslanec Ransdorf (KSČM). Podľa dostupných informácií mala byť príčinou úmrtia mozgová príhoda.

22.01.2016 16:13 , aktualizované: 17:54
debata (95)

Informáciu zverejnil spravodajský portál Novinky.cz. Europoslanca v piatok hospitalizovali v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM). Nemocnica hospitalizáciu potvrdila, rovnako ako asistentka europoslanca Helena Suchá.

Ransdorf mal cukrovku, Suchá nechcela špecifikovať, aké problémy konkrétne mal.

Šesťdesiatdvaročný politik bol nedávno aktérom kauzy miliónov eur uložených údajne vo švajčiarskej banke. Spolu s ďalšími mužmi zo Slovenska ho v nej zadržali. Vladimír Huněk, ktorý bol už skôr odsúdený za podvody, skupine poskytol dokumenty, podľa ktorých zdedil stámilióny eur, ktoré blokuje švajčiarska banka. Ransdorf tvrdil, že len chcel medzi bankou a Hunkom sprostredkovať komunikáciu.

Ransdorf odmietal, že by sa stal obeťou podvodu.

Na úmrtie Ransdorfa reagujú s ľútosťou jeho kolegovia i oponenti

Úmrtie českého politika a europoslanca Miloslava Ransdorfa, ktorý zomrel vo veku 62 rokov, vnímajú ako smutnú správu nielen jeho kolegovia z Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM), ale aj Ransdorfovi niekdajší politickí rivali.

Ľútosť vyjadril predseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek, europoslanec za Občiansku demokratickú stranu (ODS) Jan Zahradil či premiér ČR Bohuslav Sobotka, napísal spravodajský server Novinky.cz.

„Čo k tomu povedať, keď zomrie kolega, s ktorým ste nikdy v ničom nesúhlasili, ale bol to vzdelaný človek, ktorý mal svoje zásady. Nech mu je zem ľahká,“ vyjadril sa Kalousek pre denník Právo.

„Veľmi ma to mrzí. My sme síce pochádzali z opačných pólov, ale určite sme spolu po ľudskej stránke vychádzali dobre. Považoval som ho za veľmi vzdelaného a šikovného človeka, hoci niekedy trochu nepraktického. Myslím si, že s ním bolo zaujímavé diskutovať a stretávať sa, takže je mi to naozaj ľúto,“ povedal Zahradil.

„Stratil som kamaráta, s ktorým som v politike strávil 25 rokov v dobrom i zlom,“ povedal Ransdorfov stranícky kolega a europoslanec Jiří Maštálka. Úradujúci šéf strany Starostovia a nezávislí (STAN) Petr Gazdík uviedol, že ide o nečakanú ľudskú tragédiu. „Nechcem túto udalosť ďalej komentovať, pretože nemá žiadne politické konotácie,“ podotkol.

„Vyjadrujem úprimnú sústrasť jeho rodine a priateľom. Aj keď som s množstvom jeho názorov nesúhlasil, rešpektoval som ho ako veľmi vzdelaného človeka, ako politika so širokým rozhľadom,“ uviedol český premiér Bohuslav Sobotka.

Predseda poslaneckej snemovne Jan Hamáček uviedol, že odišiel človek s obrovským jazykovým talentom a všeobecným prehľadom. „V poslednom čase nemal najlepšie obdobie. Verím, že s odstupom času to nebude pre jeho politický odkaz určujúce. Úprimnú sústrasť rodine a blízkym,“ povedal Právu Hamáček.

Ransdorf vyštudoval filozofiu a dejepis na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity. Do politiky vstúpil v roku 1990, keď zasadal vo Federálnom zhromaždení. V rokoch 1996–2004 zastával post poslanca za KSČM. Vo voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2004 bol s najvyšším počtom preferenčných hlasov zvolený za europoslanca a mandát obhájil aj v rokoch 2009 a 2014.

Do povedomia širšej verejnosti sa však Ransdorf zapísal aj niekoľkými kauzami; či už ide o finančné problémy, kvôli ktorým mu hrozila exekúcia majetku, alebo sériou dopravných nehôd. Zanechal po sebe manželku a dcéru.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #europoslanec #Miloslav Ransdorf