Merkelová žiada kontingenty EÚ pre prijímanie utečencov z Turecka

Európska únia bude musieť vytvoriť kontingenty pre prijímanie utečencov, ktorí sa zdržujú v Turecku, ak chce účinne bojovať proti prevádzačom v Egejskom mori. V piatok to po rokovaní s tureckým premiérom Ahmetom Davutogluom povedala novinárom kancelárka Angela Merkelová.

22.01.2016 17:04 , aktualizované: 17:32
angela merkelová, merkelová, ahmet davutoglu,... Foto: ,
Merkelová a Davutoglu sa zhodli na spoločnom riešení utečeneckej krízy.
debata (109)

„Nesmieme dopustiť, aby v Egejskom mori medzi Gréckom a Tureckom vládli zločinci a stále znova prevádzali ľudí do ohrozenia a zarábali na tom,“ povedala kancelárka a poukázala na piatkové potopenie troch lodí, pri ktorom zomrelo 45 migrantov.

Únia podľa nej zároveň musí Turecku pomáhať aj finančne so zvládaním dopadov utečeneckej krízy. Turecko je podľa Merkelovej kľúčovou krajinou pre riešenie utečeneckej krízy, pretože cez jeho územie prichádza do EÚ väčšina utečencov. Podľa nej je potrebná užšia spolupráca medzi tureckými úradmi a európskou agentúrou Frontex, ktorá chráni vonkajšie hranice únie.

„Je potrebné premeniť nelegálnu imigráciu na legálnu,“ uviedla Merkelová. „Samozrejme to bude znamenať, že sa budeme musieť podieľať na záťaži, ktorú to prinesie, a to finančnými prostriedkami, ale aj legálnymi kontingentmi, ktoré dajú ľuďom šancu prísť do Európy bez toho, aby ohrozili svoj život,“ dodala.

V súčasnosti sa navyše v Turecku zdržiava asi 2,5 milióna utečencov a kancelárka vyzvala k zlepšeniu ich životnej situácie, aby mali menšiu motiváciu k ceste do Európy. Únia musí byť podľa kancelárky pripravená podieľať sa na tom finančnými prostriedkami. Kancelárka uviedla, že únia je pripravená uvoľniť tri miliardy eur, na ktorých sa vlani s Ankarou dohodla.

Davutoglu pred novinármi zdôraznil, že utečenecká kríza postihuje EÚ aj Turecko a nie je možné zodpovednosť za jej riešenie nechávať len na jednej strane. Dopady masovej migrácie sa podľa neho podarí vyriešiť jedine spoločne.

Kým Merkelová rokovala s Davutogluom, pred kancelárstvom sa zhromaždilo vyše 300 Kurdov, ktorí demonštrovali proti tureckej politike voči kurdskej menšine. Pri príchode premiéra na neho pískali a bučali, skandovali tiež heslá na podporu Strany kurdských pracujúcich (PKK), proti ktorej vedie turecká vláda vojenskú ofenzívu. PKK je na európskom zozname teroristických organizácií.

Spoluprácu Merkelovej s Tureckom v piatok v denníku Die Welt kritizoval aj predseda opozičných Zelených Cem Özdemir. Podľa neho kancelárka príliš vychádza v ústrety prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a kvôli potrebe spolupráce s Ankarou v utečeneckej kríze mlčí o jeho autoritatívnom štýle vlády.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Turecko #Angela Merkelová #utečenci #Ahmet Davutoglu