USA odobrali akreditáciu piatim ruským konzulom

Rozhodnutie odobrať akreditáciu piatim ruským honorárnym konzulom v USA je reakciou na zastrašovanie amerických diplomatov v Rusku. Uviedlo to v piatok ministerstvo zahraničných vecí USA, ktorého vyjadrenie citovala agentúra Reuters.

22.01.2016 22:04
debata (131)

„Tento krok je odpoveďou na pokračujúce zasahovanie do našej diplomatickej a konzulárnej činnosti v Rusku. To zahŕňa, hoci nie výhradne, aj rozsiahle zastrašovanie nášho personálu, ako aj vynútené zatvorenie Amerického centra v Moskve,“ uviedol hovorca Štátneho departmentu USA Mark Toner.

Washington je podľa hovorcu pripravený prijať „ďalšie náležité opatrenia“, ak bude Moskva pokračovať v marení americkej diplomatickej činnosti v Rusku.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí niekoľko hodín predtým vyjadrilo pobúrenie z rozhodnutia americkej vlády odobrať akreditáciu piatim zo šiestich honorárnych konzulov Ruska v USA. Súčasne obvinilo americké tajné služby z organizovania provokácií zameraných voči ruským diplomatom v USA aj ďalších krajinách.

Rozhodnutie o odobratí akreditácie sa týka ruských honorárnych konzulov v amerických štátoch Utah, Kalifornia, Minnesota, Florida a na karibskom ostrove Portoriko. V činnosti môže pokračovať len jediný ruský honorárny konzul v USA, a to v štáte Colorado.

Honorárni konzuli, zastupujúci v USA záujmy iných krajín, sú prevažne americkými občanmi alebo držiteľmi takzvaných zelených kariet, ktoré oprávňujú cudzincov k dlhodobému pobytu v Spojených štátoch.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #akreditácia #konzulát