USA: Bloomberg podnikol krok k prezidentskej kandidatúre

Bývalý dlhoročný starosta New Yorku Michael Bloomberg požiadal svojich spolupracovníkov, aby pripravili plány pre jeho možnú nezávislú prezidentskú kandidatúru. Informoval o tom v sobotu denník New York Times s odvolaním sa na zdroje z Bloombergovho okolia.

23.01.2016 19:36
Michael Bloomberg Foto:
Michael Bloomberg.
debata (19)

Známy americký miliardár a filantrop povedal svojím kolegom, že by bol ochotný investovať do kampane pred novembrovými prezidentskými voľbami minimálne miliardu dolárov z vlastných zdrojov.

Sám si stanovil začiatok marca 2016 za termín, kedy prijme konečné rozhodnutie ohľadne svojho prípadného vstupu do boja o Biely dom.

Vlani v decembri si dal vypracovať aj vlastný prieskum, aby zistil, aké šance by mal proti aktuálnym favoritom z republikánskeho a demokratického tábora – Donaldovi Trumpovi a Hillary Clintonovej.

Bloomberg (73), známy svojimi úzkymi väzbami na Wall Street a liberálnymi názormi na riešenie sociálnych otázok, bol starostom New Yorku v rokoch 2002–2013. Pôvodne patril do republikánskeho tábora, od roku 2007 však vystupuje ako nezávislý.

V posledných rokoch investoval milióny dolárov do kampaní zameraných na posilnenie kontroly zbraní v USA a tiež reformu imigračnej legislatívy.

V prezidentských voľbách v USA doposiaľ nikdy nedokázal zvíťaziť nezávislý kandidát. Niektoré predchádzajúce pokusy nezávislých kandidátov však dokázali zmeniť politickú rovnováhu v prospech niektorého z nominantov republikánskej alebo demokratickej strany.

Samotný Bloomberg by sa chcel v prípade vstupu do prezidentskej kampane prezentovať ako neideologický nadstranícky kandidát orientovaný na riešenie praktických problémov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #michael bloomberg #americké prezidentské voľby