V Thajsku objavili zvyšky vraku lietadla, nepatria k MH370

Zvyšky vraku neidentifikovaného stroja, ktoré v sobotu vyplavilo more na južnom pobreží Thajska, s vysokou pravdepodobnosťou nepatria Boeingu 777 spoločnosti Malaysia Airlines, ktorý zmizol pred dvoma rokmi aj s 239 ľuďmi na palube.

24.01.2016 10:37
debata

Uviedla to v nedeľu s odvolaním sa na leteckých odborníkmi a thajské úrady agentúra Reuters. Havarované lietadlo sa doteraz nepodarilo nájsť a jedinou stopou je vztlaková klapka, ktorú vlani objavili obyvatelia na brehu ostrova Réunion v Indickom oceáne.

Asi dva metre široký a tri metre dlhý kus pokrúteného kovu našli dedinčania v provincii Nakchon Sítchammarát a objav ohlásili úradom. Thajské médiá potom okamžite začali špekulovať o tom, že by mohlo ísť o kus nezvestného lietadla, ktoré v roku 2014 zmizlo počas letu linky MH370 z Kuala Lumpuru do čínskeho hlavného mesta Pekingu. Odborníci to okamžite spochybnili.

Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania sa lietadlo zrejme zrútilo v odľahlej oblasti Indického oceánu. Práve tam sa už takmer dva roky neúspešne prehľadáva oblasť o rozlohe 120 000 štvorcových kilometrov.

Jedinou hmatateľnou stopou po lietadle je stále klapka Boeingu 777, ktorá sa našla vlani v júli na brehu ostrova Réunion a ktorá podľa malajzijských úradov určite, podľa francúzskych pravdepodobne, pochádza z nezvestného stroja.

S prihliadnutím k miestu, kde sa klapka našla, je podľa expertov veľmi nepravdepodobné, že by sa ďalšie zvyšky lietadla objavili práve v Thajsku.

„Bolo by to v rozpore s modelmi morských prúdov, ktoré pri náleze klapky vlani v júli panovali,“ uviedol Greg Waldron, vedúci redaktor odborného periodika Flightglobal. Podľa neho nie je možné, aby za takých podmienok trosky doplávali tisíce kilometrov ďaleko cez rovník až na severnú pologuľu.

Odkiaľ trosky pochádzajú zatiaľ nie je jasné. Miestne úrady vychádzajú z toho, že boli pod vodou najmenej rok, keďže boli porastené kôrovcami. Podľa Waldrona prichádza do úvahy to, že sa jedná o zvyšky kozmických rakiet, ktoré India odpaľuje zo základne v južnom štáte Ándhrapradéš cez Bengálsky záliv.

debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #MH370